Sibienii invitaţi să dea tonul la egalitate şi la schimbarea în bine

În perioada 19-21 septembrie a avut loc la Sibiu cea de-a 9-a ediţie a festivalului iniţiat de asociaţia A.L.E.G. ca o campanie educativă de combatere a violenţei, inclusiv violenţa sexuală – temă abordată din 2014 de A.L.EG. prin două noi proiecte ce creează o reţea de ONG-uri, respectiv un centru de consiliere specializat. Pentru prima oară, Festivalul a atras mulţi participanţi din afara Sibiului: Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, iar anul viitor Festivalul va fi replicat la Bucureşti. Pentru că festivalul a inclus şi subiectul educaţiei sexuale pentru tineri, o serie de insituţii publice de la nivel local s-au ferit să fie prezente, deşi au atribuţii legate de educaţia şi protecţia tinerilor.

Festivalul Egalităţii de Gen e printre puţinele festivaluri cu rol educativ şi de schimbare socială. Un festival care nu comercializează nimic, ci oferă ceea ce lipseşte acut în societatea românească – acţiuni educative şi de prevenire a discriminării şi violenţei, dezbateri despre raporturile inegale de putere în societate şi îndreptarea balanţei de gen prin implicarea tinerilor. Festivalul Egalităţii de Gen, aflat la a 9-a ediţie, a transmis anul acesta mesajul “Tu dai tonul la egalitate”: nu trebuie să aşteptăm ca schimbările în bine să vină de undeva, în timp ce ne plângem şi criticăm, ci să începem să le producem chiar noi în imediata noastră apropiere.La ce schimbare dai tu tonul?” a fost întrebarea la care au răspuns sibienii la evenimentul stradal “Alege-ţi cuvintele”. Răspunsurile, scrise cu voluntari-litere au variat de la: Citeşte şi înţelege (apropo de faptul că mulţi români nu mai citesc iar 50% nu înţeleg ceea ce citesc), Mai multe zâmbete, Înţelegere, Educaţie aplicată, Educaţie sexuală în şcoli etc. La acţiunea Harta interactivă a discriminărilor urbane au fost semnalate multe incidente de hărţuire stradală ce par să se concentreze în zona gării şi cartierul Terezian, dar şi pe scările de pe str. Coşbuc. Despre felul cum reacţionăm la hărţuirea stradală a fost vorba şi în proiecţia de teatru invizibil (filmări cu camera ascunsă realizate în Sibiu) care a avut loc la Bicicleta Pub, urmată de o dezbatere despre temerile care îi opresc pe oameni să intervină când sunt martori la situaţii de violenţă. La Biblioteca Vie, 13 invitaţi – cărți vii care combat prejudecăţile au fost împrumutaţi de peste 50 de cititori, în loc de cărţile de pe rafturi. 16 liceeni au participat la concursul de căutare de comori în zona centrală a oraşului în care sarcinile i-au încurajat pe băieţi să se pună în pielea fetelor şi viceversa, pentru mai multă înţelegere reciprocă. La dezbaterea Sexul vs. Barza peste 50 de părinţi, profesori, medici şi liceeni au participat pentru a discuta dacă informarea şi educaţia sexuală îi face pe tineri mai responsabili sau dacă e de preferat ca ei să se informeze despre sexualitate doar din ceea ce văd în filme şi reclame.

Lipsa educaţiei sexuale în România este în directă legătură cu două probleme majore. Prima este numărul mare de sarcini în adolescenţă : 30 de sarcini la 1000 de eleve cu vârste între 15 şi 19 ani în România în 2010, faţă de 5 sau 10 la 1000 eleve de aceeaşi vârstă în ţări ca Germania şi Franţa unde se face educaţie sexuală în şcoli. A doua este frecvenţa abuzurilor sexuale care rămân neraportate şi înconjurate de tăcere. 7% dintre femeile din România au recunoscut în studiul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene publicat în 2014 că au suferit o formă de violenţă sexuală după vârsta de 15 ani, dar mai puţin de 1% sunt raportate pentru că ruşinea cade asupra victimelor şi nu asupra agresorului. Acesta este motivul pentru care A.L.E.G. şi partenerii săi de proiect au inclus în programul festivalului o sesiune – dezbatere cu tema Sexul vs. Barza, la care au participat Adriana Radu de la www.Sexulvsbarza.ro şi Daniela Drăghici de la Biblionet. Cum ar trebui făcută educaţia sexuală pentru tineri? a fost întrebarea lansată instituţiilor cu atribuţii în domeniul educaţiei, asistenţei sociale, sănătăţii publice şi protecţiei tinerilor. În contextul în care cu câteva zile înainte de festival a fost depusă la mai multe instituţii locale o petiţie iniţiată de o serie de ONG-uri care consideră că educaţia sexuală îndeamnă tinerii la sex şi drept urmare nu ar trebui făcută decât de către familie, cele mai importante instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu la nivel local nu au dat curs invitaţiei la dialog lansat de A.L.E.G., fapt ce indică teama de asumare a răspunderii pentru care noi, contribuabilii, plătim.

Organizatorii doresc să transmită mulţumiri paricipanţilor şi susţinătorilor festivalului: Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din cadrul Ministerului Muncii care a avut două reprezentante ce s-au deplasat de la Bucureşti de vineri până duminică, asociaţiile AFIV Artemis şi ACTEDO (Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului) din Cluj Napoca, Institutul Est-European pentru Sănătatea Reproducerii din Târgu Mureş, Transcena şi Biblionet din Bucureşti, iar din Sibiu: directorul Teatrului Gong pentru Copii şi Tineret, reprezentanta Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sibiu, profesori, medici, regizori, elevi şi studenţi. Librăria Habitus şi Arhiva de Ceai au găzduit majoritatea activităţilor inclusiv controversata dezbatere Sexul vs. Barza.

Pentru mai multe detalii despre activităţile festivalului puteţi vizita pagina www.aleg-romania.eu sau pe facebook www.facebook.com/festivalulegalitatiidegen.


Search