S-a încheiat săptămâna operei, cele şase zile de spectacole Classics for Pleasure s-au bucurat de o largă apreciere la Sibiu.

Singurul festival de muzică de operă și operetă din Sibiu, Classics for Pleasure, a încheiat sâmbătă seară ediția Music Fest în aplauzele sibienilor și turiștilor veniți să vadă și să asculte un spectacol excepțional. Bărbierul din Sevilla, cunoscuta operă a lui Gioachinno Rossini a închis un festival ce anul acesta a fost extins de la trei la cinci zile iar pe lângă spectacolele din Piața Mare a inclus și concerte în Sala Thalia și Biserica Ursulinelor. În total, aproape 10.000 de persoane s-au bucurat de concertele din cadrul celei de-a treia ediții desfășurate la Sibiu a acestui eveniment.

            Classics for Pleasure 2014 a reunit pe cele trei scene de spectacol peste 400 de artiști care au evoluat pe scenă alături de invitați de talie internațională, sosiți atât din țară cât și din străinătate. Șase orchestre au readus în lumina reflectoarelor muzică de cameră, muzică simfonică, religioasă dar și spectacole de operă și operetă dirijate de unii dintre cei mai cunoscuți maeștri ai genului, Horia Andreescu, prim dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București sau Constantin Grigore, dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regală și al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova. Iar alături de dirijorii deja consacrați, pe scenă au urcat și tineri artiști câștigători de concursuri internaționale, Andrei Ioniță, Adrian Dumitru sau Kah Chung Wong.

            Festivalul a fost deschis de Romanian Sinfonietta Orchestra, pe scena Sălii Thalia din Sibiu, sub bagheta maestrului Horia Andreescu cu solista Elisabeth Leonskaja la pian. Pe aceeași scenă, Camerata Regală condusă de maestrul Constantin Grigore și cu solista Rebekka Hartman la vioară au interpretat o zi mai târziu un spectacol magistral, gustat de plin de public, Vivaldi vs. Ceaikovski. Primul spectacol de operă din festival a avut loc în cea de-a treia zi, când s-a jucat Gianni Schicchi, operă într-un act de Giacomo Puccini, spectacol produs de Universitatea Națională de Muzică din București cu sprijinul Universității de Arte.

            Mezzo-soprana Oana Andra și pianistul Alexandru Petrovici au dat din nou viață Bisericii Ursulinelor în cadrul festivalului Classics for Pleasure, cu spectacolul Divine Classics. Iar în prima seară de festival în Piața Mare, orchestra Bucharest Symphonic Pops, dirijată de David Crescenzi și alături de soliștii Mihai Ungureanu – pian, Narcisa Brumar – soprană și Marius Budoiu – tenor, a susținut spectacolul Proms of Delight.

            Festivalul Classics for Pleasure a adus în Piața Mare din Sibiu și în acest an un centru expozițional cel puțin inedit, construit în interiorul remorcii unui camion MAN, pus la dispoziție de firma MHS Truck & Bus, importatorul MAN în România. Suvenir de Sibiu este o expoziție de pictură realizată de tineri artiști din toate colțurile țării, tema centrală fiind cel mai frumos oraș din centrul țării, Sibiul.

Credit foto: Ovidiu Matiu

Search