Peste 10 mii de vizitatori au asigurat un nou succes târgului şi festivalului organizate la sfârșit de săptămână în Dumbrava Sibiului

Târgul Creatorilor Populari şi Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare au reunit, în Muzeul ASTRA, în week-endul care tocmai a trecut, peste 250 de meşteri populari, muzicanţi şi dansatori din toate zonele ţării, precum şi din Republica Moldova. Organizate de Muzeul ASTRA, cu susţinerea Consiliului Judeţean Sibiu şi a partenerilor din judeţele participante la festival, cele două evenimente au reprezentat, ca de obicei, un esenţial pol de atracţie pentru turiştii români şi străini.

”Felicit organizatorii și participanții deopotrivă pentru aceste două manifestări de excepție care vin să confirme încă o dată menirea de păstrător și continuator pe care muzeul o are în spațiul spiritualității tradiționale românești. Mă bucur totodată că locuitorii din județul Sibiu, dar și turiștii din țară și străinătate apreciază tot ceea ce Consiliul Județean și Muzeul ASTRA fac pentru păstrarea tradițiilor și vă asigur că vom continua împreună acest efort nobil care ne va duce mai departe individualitatea națională într-o lume a globalizării”, a transmis Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu

Conceput să ilustreze tradiţii din zone etnofolclorice diferite, festivalul, organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, a reunit, la această ediţie, reprezentanţii judeţelor Constanţa, Prahova şi Satu-Mare, dar şi ai comunităţii româneşti din Municipiul Bălţi (Republica Moldova), în cadrul celor şase secţiuni: Arte religioase, Arte literare, Arte muzicale, Arte coregrafice, Arte plastice şi Arte culinare. În cadrul secţiunilor dedicate artelor muzicale şi coregrafice, Judeţul Constanţa a prezenta spectacole de muzică şi dans susţinute de Ansamblul folcloric „Româncuţa”, format din tinerii comunei Cumpăna, Ansamblul „Muşata Armână” din comuna Mihail Kogălniceanu, primul ansamblu aromân, ce reînvie într-un mod autentic valorile acestei comunităţi şi Ansamblul KARASU al filialei Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, ce face cunoscut publicului tradiţiile tătarilor şi turcilor din această zonă a ţării.

Reprezentanţii judeţului Prahova au preparat, la Târgul de ţară, meniuri din localitatea Izvoarele: tocană moşnenească la pirostrii, plăcintă cu mere şi minciunele. Ansamblul folcloric Salba Prahovei, din comuna Plopeni (jud. Prahova) a evoluat pe scena de pe lac atât sâmbătă, cât şi duminică.

Tradiţiile folclorice ale judeţului Satu-Mare au fost aduse la viaţă, de Ansamblul folcloric Florile Tărnii, din Tarna Mare, judeţul Satu Mare, în cadrul secţiunii Arte muzicale şi coregrafice.

Directorul general al C.N.M. ASTRA, Ciprian Ștefan, a declarat: „Participând la spectacole şi animaţii de muzică şi joc popular, experimentând împreună cu meşteri talentaţi, degustând produse culinare, vizitatorii Muzeului ASTRA au putut trăi, şi de această dată, tradiţiile româneşti şi ale minorităţilor naţionale, într-un spaţiu muzeal în care valorile autentice se învaţă temeinic văzând şi făcând lucrurile ca la casele de buni gospodari”.

            Un total de 10.452 vizitatori s-au bucurat de spectacole folclorice, de atelierele gastronomice, de standurile cu produse meşteşugăreşti şi de animaţiile oferite de invitaţii muzeului. Încasările realizate de instituţie în perioada celor două evenimente au atins suma de 58.460 lei.

Continuând tradiţia împământenită de peste un sfert de veac în Dumbrava Sibiului, Târgul Creatorilor Populari, organizat în fiecare an în preajma zilei de Sfânta Maria, a reunit, la această ediţie, creatori populari din aproape toate zonele etnografice ale ţării, de etnii diferite, conturând imaginea complexă a tipologiei meşteşugurilor tradiţionale: ţesut, olărit, încondeiat ouă, sculptură în lemn şi în os, pictura de icoane, pe lemn sau pe sticlă, cojocărit, confecţionat măşti, păpuşi, instrumente muzicale, pălării, podoabe, împletit fibre vegetale.

Această ediţie a târgului a oferit atât adulţilor, cât şi copiilor, ateliere de creaţie coordonate de meşteri pricepuţi în prelucrarea pielii, confecţionat păpuşi, ţesut, modelaj în lut şi încondeiat ouă.

 

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA

Search