Realităţile româneşti încing ecranul Astra Film Sibiu, între 15 şi 21 octombrie 2012

În mijloc de toamnă, în timp ce ecranele televizoarelor din România sforăie în gălăgia talk-showurilor politice, se încing poveştile realităţilor româneşti pe ecranele Astra Film Festival 2012 din Sibiu.

Prin filmele româneşti care rulează o săptămână la Sibiu se conturează o imagine foarte diversă a României de azi: de la subiecte inedite, cum ar fi tineri în primele zile de libertate după ani de detenţie (Turn off the lights, de Ivana Mladenovic), sau viaţa unei tinere rome cerşetoare, de-a lungul unui an, în Helsinki (Helping Mihaela, de Hanna Maylett), sau frământările lui Sumna, o fată de 20 de ani din Israel, care îşi caută mama biologică în Bucureşti, fiind adoptată de acolo pe când era bebeluş (Sumna’s letter, de Hadar Kleinman-Zadock), până la subiecte din istoria recentă a României, cum ar fi sinteza evenimentelor din decembrie 1989 (Piepturi goale, buzunare pline, de Cornel Mihalache), şi la privatizările recente, defectuoase, ale unor fabrici româneşti (Crucile fabricilor seculare, al regizoarei Baiardi Gabriela).

Programul filmelor româneşti promite o experienţă de cinema pe măsură, fiecare film având o altă abordare cinematografică, acoperind toată gama, de la filme de autor, la docudramă, documentare de televiziune, eseuri, documentare de artă şi la documentar observaţional.

Poveşti pe teme actuale

Efectele migraţiei de muncă a românilor în Spania, povestită din perspectiva a două fete dintr-un sat din Maramureş, le vom observa în documentarul Aici… adică acolo, al regizoarei Laura Căpăţână-Juller, difuzat în premieră la Astra Film Festival. Filmul Common Ground, o producţie belgiană din 2012, ne oferă ocazia de a vedea viaţa la bloc a românilor surprinsă cu camera observaţională a lui Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire.

Poveşti necunoscute, poveşti nespuse despre trecut

Adevărul despre Holocaust, semnat de nimeni altul decât Florin Cioabă, povesteşte holocaustul romilor din România, aducând pe ecran o serie de fapte foarte puţin cunoscute în ţară. Docudrama Fuga din rai, semnată de Stelian Tănase, ne spune povestea evadării inedite a unei familii din România socialistă în Austria. After the Silence what Remains Unsaid Does Not Exist?a regizoarei Vanina Vignal, aduce sub lupă trăirea personală a experienţei dictaturii ceauşiste.

Stremt 89, un documentar semnat de Anda Puşcas şi Dragoş Dulea, ne introduce în trăirile personale şi în reflexiile actuale ale celor care au fost revoluţionarii satului Stremţ din judeţul Alba.

În cadrul unui program special, „Dacii în filmul documentar”, se vor prezenta trei filme documentare în premieră, care au fost terminate în 2012, cu abordări diferite despre daci. Proiecţia filmelor va fi urmată de o discuţie panel cu realizatorii lor şi cu istorici specialişti în interacţiunea cu publicul.

Viaţa necunoscută a satelor româneşti

Camera lui Dite Dinesz surprinde, în documentarul Fericiri, viaţa în cătune izolate, încă nemarcate pe hartă. Sociologul Alfred Bulai ne introduce în lumea romilor din Drăguşi, iar filmul proiectat în premieră la AFF 2012, Botiza, semnat de Frédéric Gonseth şi Catherine Azad (Elveţia), este o incursiune sensibilă şi profundă în cotidianul satului maramureşean.

În secţiunea „Ecocinematograf” va rula, în premieră, documentarul Roşia Montană, Town on the Brink, semnat de Fabian Daub (coproducţie Germania-România). Pelicula prezintă viaţa şi gândurile actuale ale locuitorilor care au rămas în sat şi ale oamenilor deja relocaţi în Alba Iulia, şi planul companiei de exploatare minieră. Documentarul Toxic, semnat de Andrei Sota, difuzat tot în premieră la Astra Film Sibiu 2012, ne arată ce alimente consumăm noi în România, şi ce efecte au ele asupra noastră, pe termen lung.

Spectatorii Astra Film Sibiu 2012 vor putea urmări şi o serie de documentare-portret, printre care se numără Doina groparilor, un documentar de Pavel Cuzuioc, Gutuiul japonez, semnat de Mara Trifu, Noosfera, de Artchil Khetagouri şi Ileana Stănculescu, Vorbitor, de Radu Muntean şi Alexandru Baciu. Festivalul va include o secţiune portret Laurenţiu Damian, în care se prezintă în premieră cele mai recente filme ale regizorului – Corpus şi Într-o furtună. Insula.

Astra Film Festival este locul în care, de aproape 20 de ani, se pot vedea documentarele făcute în România de către autori români şi străini laolaltă. Selecţia de 30 de documentare filmate în România, în ultimii ani, şi care va fi prezentată la ediţia de anul acesta, este o radiografie a societăţii româneşti, care nu ocoleşte subiectele sensibile şi întrebările provocatoare.

Search