ECOCINEMATOGRAFF LA ASTRA FILM SIBIU 2012

Secţiunea EcocinematogrAFF extinde viziunea producătorilor de film despre poluare, despre mutilarea naturii de către coloşii industriali, alimentele modificate genetic şi deşeurile nebiodegradabile printr-o serie consistentă de documentare care vor rula anul acesta la Astra Film Sibiu, între 15 şi 21 octombrie 2012. Nouă dintre problemele mediului înconjurător vor fi dezbătute prin intermediul unor filme semnate, deopotrivă, de regizori români şi internaţionali: de la controversatul proiect al exploatării cu cianuri de la Roşia Montană la soarta cailor sălbatici din Delta Dunării (Gone Wild, de Dan Curean), şi de la efectul pesticidelor asupra întinderilor arctice, la problemele afacerilor globale cu apă îmbuteliată (Bottled Life, semnat de Urs Schnell, coproducţie Elveţia-Germania), la riscurile prezentate de hrana pe care o consumăm în România în fiecare zi, până la efectele negative ale deciziilor politice în cazul reamenajărilor urbane ce distrug comunităţi locale (Klara Trencsenyi, Corvin Variations, Ungaria).

Un ucigaş tăcut distruge comunitatea inuită din Groenlanda. Prin curenţii oceanici sau zăpadă, reziduurile toxice de pe toată planetă se acumulează, otrăvindu-i pe localnici. Jan van den Berg urmăreşte, în Silent Snow (Olanda), călătoria pe trei continente a unei femei groenlandeze care caută cauzele acestei contaminări. Documentarul Toxic, semnat de Andrei Sota, difuzat tot în premieră la Astra Film Sibiu 2012, trece în revistă alimentele pe care le consumăm în România, arătându-ne care sunt efectele acestora asupra sănătăţii noastre, pe termen lung. Back to Earth, în regia lui Pierre Lacourt (Elveţia), abordează dependenţa problematică a societăţii noastre de petrol, în timp ce Chernobyl forever, semnat de Alain de Halleux (coproducţie Franţa-Belgia), ne readuce în atenţie dezastrul de la centrala atomică din Ucraina, din urmă cu câteva decenii, şi pericolele pe care această centrală încă le prezintă. Snow, semnat de August Pflugfelder (Germania), aduce în prim-plan resursele naturale ale munţilor, pe care a pus stăpânire industria sporturilor de iarnă în plină expansiune.

 

În premieră, documentarul Roşia Montană, Town on the Brink, semnat de Fabian Daub (coproducţie Germania-România) ne introduce în mijlocul bătăliei pentru aurul concesionat unei corporaţii româneşti cu acţionari canadieni, urmărind efectele acestui proiect până în momentul de faţă asupra populaţiei strămutate în Alba Iulia, cât şi asupra oamenilor rămaşi în sat.

 

Expoziţia ReciclART va asigura extinderea acestor subiecte în ambientul festivalului pe toată perioada evenimentului, prin implicarea a 14 artişti, care vor expune obiecte făcute din materiale refolosibile. Lucrările vor întâmpina publicul Astra Film Sibiu în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor. Dezbaterea pe teme ecologice va fi completată de atelierele adresate copiilor, de confecţionare a obiectelor decorative din materiale reciclabile, susţinute pe parcursul festivalului.

Search