Huet.Urban 2015 la final!

Huet.Urban 2015 s-a încheiat duminică seară în acorduri de muzică, cu multă, multă căldură și bună dispoziție în cea mai frumoasă și cochetă piață a Sibiului, Piața Huet.

Ediția din 2015 a adus o schimbare majoră în conceptul festivalului din Piața Huet. Pentru prima dată în cei cinci ani, Huet.Urban a fost împărțit în două evenimente distincte, desfășurate în locuri diferite din Piață și cu conținut diferit. Dacă ediția din primăvară a avut loc în spațiul folosit în mod normal drept parcare și s-a axat pe promovarea dezvoltării urbane, cea din vară s-a concentrat în special pe promovarea patrimoniului meșteșugăresc ce a contribuit de-a lungul timpului la renumele Sibiului. Calfe călătoare, prelucrători de fier forjat, dulgheri sau sculptori au prezentat publicului prezent la festival câteva din tainele meseriilor pe care le stăpânesc atât de bine.

Atelierul de sculptură a expus diferite obiecte de artă executate de calfe la Sibiu în anii anteriori. Sculpturile au fost realizate atât în lemn cât și în piatră, utilizând tehnici și unelte de lucru tradiționale. Atelierul de tencuieli tradiționale a fost dedicat publicului doritor să testeze tehnicile tradiționale de tencuit în lut. Cele 11 modele de perete au fost finalizate de participanții la festival îndrumați de calfele venite din toate colțurile lumii. Cel mai interesant și amplu atelier a fost cel de prelucrare a fierului, compus din patru forje și patru nicovale.

Cei mici s-au distrat la culme în cadrul celor trei ateliere organizate de Diana Ribana, Star Kids Center și Magic Hands Studio, exersându-și imaginația și dexteritatea, pictând, colorând sau meșterind mici suveniruri alături de îndrumătorii atelierelor.

Prin amenajarea pieței a fost creată o atmosferă care dovedește intimitatea acestei piețe și potențialul ei ca loc de popas și odihnă atât pentru turiști cât și pentru sibieni. Baloți de fân, paleți, lumini ambientale, toate au făcut un spațiu de-a dreptul feeric din minunata Piață Huet pentru un weekend cum nu se poate mai plăcut și liniștit. Ad Hoc, We Singing Colors și Lipicioșii au întreținut atmosfera muzicală sub pereții seculari ai Bisericii Evanghelice, participanții la festival având ocazia la căderea serii să vizioneze și două filme despre tradițiile calfelor călătoare.

„Noul concept de desfășurare a acestui festival ne-a dovedit că Piața Huet poate să fie în fiecare perioadă  a anului o scenă mare pentru a arăta activitățile vecinilor din Piață, către un public sibian mai larg și către turiștii care ne vizitează orașul. Ne bucurăm de fiecare dată când măcar într-un weekend transformăm Piața Huet într-un loc de odihnă, unde vizitatorii se simt bine și află lucruri inedite despre oraș, despre dezvoltarea lui și despre patrimoniul regiunii noastre”, spune Michael Engel, directorul Fundației Heritas.

Huet.Urban este un eveniment organizat de Fundația Heritas și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Continental, Ambient, Metropolis și Pallex.

Search