Muzeul ASTRA a reprezentat România la Târgul Internaţional al Meşteşugurilor Tradiţionale de la Gabrovo, Bulgaria

Muzeul ASTRA a răspuns şi în acest an invitaţiei lansate de Complexul Arhitectural-Etnografic ETAR din Gabrovo, Bulgaria, prin participarea la cea de a XII –a ediţie a Târgului Internaţional al Meşteşugurilor Tradiţionale şi la a X-a ediţie a Conferinţei complementare: Meşteşugurile tradiţionale – trecut, prezent şi viitor. Cele două evenimente s-au desfăşurat în perioada 3 – 8 septembrie 2014 sub egida împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Muzeului ETAR.

Trei cunoscuţi creatori populari din România, exponenţi de seamă ai zonei din care provin, ne-au reprezentat peste hotare prin măiestria lor. Este vorba despre: Mihaela Gâţă, Sălişte, jud. Sibiu, ţesut; Vasile Chira, Baia Mare, jud. Maramureş, olărit; Adél Szasz, Eliseni, jud. Harghita, prelucrare piele.

Ce este important de ştiut este faptul că an de an în cadrul târgului are loc un concurs de măiestrie pe un anumit meşteşug. Tema de anul acesta, de pildă, a fost olăritul. Concursul a constat în realizarea a două piese: o lucrare comună reprezentând reproducerea unei piese din patrimoniul muzeului (o cană de vin cu gură bilobată) şi creearea unui obiect la alegere. Fiecare participant a avut astfel libertatea de a creea, de a inova. Au concurat un număr de 5 olari bulgari din Troian, Sofia, Gabrovo, un olar din Serbia, doi olari din Turcia şi Chira Vasile din România. Acesta a fost cel mai tânăr olar din concurs şi a primit un premiu în valoare de 200 de leve bulgare. Competiţia a fost la prima ediţie internaţională, iar în cele trei zile de târg (5 – 8 septembrie), 85 de creatori populari din Bulgaria s-au întrecut în meşteşug, dar au şi făcut schimb de experienţă cu meşterii din alte ţări, cum ar fi : Italia, Rusia, Siria, Turcia şi nu în ultimul rând, România.

În cadrul Conferinţei ştiinţifice, Muzeul ASTRA a fost reprezentant de Dana Botoroagă, muzeograf, şef secţie şi Elena Găvan, muzeograf în cadrul Muzeului Civilizaţiei Transilvane ASTRA.

Relaţia dintre cele două muzee s-a consolidat de-a lungul timpului prin participări de ambele părţi la conferinţe, târguri, concursuri – prin prezenţa elevilor din Bulgaria la ultimele trei ediţii ale Olimpiadei Naţionale “Meşteşuguri artistice tradiţionale“. Toate aceste demersuri au fost făcute în slujba obiectivului comun, adică acela de a prezerva cultura tradiţională prin valorificarea, în mod special, a meşteşugurilor tradiţionale.

Search