Să salvăm Mocănița de pe Valea Hârtibaciului!

Campania de conștientizare publică “Salvarea Mocăniței de pe Valea Hârtibaciului” are ca scop repunerea în funcțiune a Mocăniței din Valea Hârtibaciului, pe drumul ce leagă Sighișoara de Sibiu, în speranța de a promova și a încuraja turismul în această zonă. Pe lângă dezvoltarea turismului, repunerea în funcțiune va deservi și transportului localnicilor. Mocănița ar putea transporta minim 100 de persoane, față de drezină, care poate transporta doar 16 persoane la o viteză de aproape 40 km/oră. În acest fel Mocănița ar putea aduce un profit de sute de mii de euro anual la bugetul de stat numai din vânzarea biletelor.

Vrem să convingem autorităţile zonale, Consiliul Judeţean Sibiu şi autorităţile de pe Valea Hârtibaciului să sprijine trecerea liniei din proprietatea statului, respectiv a CFR-ului, în proprietate locală”, afirmă Mihai Dragomir, preşedintele Asociaţiei „Mioritics”

În acest scop Asociația Mioritics, în parteneriat cu ATU – Asociația pentru Tranziția Urbană a organizat o dezbatere pe tema salvării Mocăniței, în data de 10 Octombrie 2013 , la Ceainăria Librăriei Cărturești, având ca invitați membri ai Direcției județene de cultură Sibiu, ai primăriei din Agnita, reprezentanți ai SAAF SA, investitori privați și alți invitați.

În paralel cu această acțiune s-a lansat și Campania de strângere de semnături pentru susținerea proiectului de revitalizare a Mocăniței la nivel național.

Asociația Mioritics, în parteneriat cu ATU – Asociația pentru Tranziția Urbană, militează pentru trecerea șinelor de cale ferată din proprietatea CFR în cea a comunităților locale și recâștigarea Mocăniței, dupa ce, pe data de 1 septembrie 2001, după 91 de ani de activitate, s-a decis scoaterea din CFR a singurei perechi de trenuri mixte pe zi. Ca urmare a lipsei fondurilor pentru întreținerea locomotivelor, turiștii sunt nevoiți să se plimbe cu o drezină cu bănci din lemn.

Asociaţia Mioritics este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit fondată în anul 2004, având ca misiune protejarea şi promovarea patrimoniului cultural şi natural, dezvoltarea ecoturismului şi turismului cultural din România. Mioritics a fost aleasă de Biroul Regional UNESCO din Veneţia să implementeze în România programul ”Cultural Heritage – a Bridge Towards a Shared Future”, o iniţiativă internaţională ce urmăreşte întărirea cooperării regionale pentru o mai bună protejare şi promovare a patrimoniului cultural din Europa de Sud-Est. Asociaţia a devenit, începând cu iulie 2009, reprezentantul oficial al României la reţeaua European Institute of Cultural Routes (EICR), iar în luna mai 2010 a inaugurat primul Centru de Resurse al EICR pentru Europa de Sud-Est. Mioritics administrează o reţea de Centre de Informare de Patrimoniu în Sighişoara, Râşnov şi Alţâna (judeţul Sibiu) având peste 60.000 de vizitatori pe an şi este organizator al unor evenimente culturale importante. Mioritics este membru in Consiliul Director al Asociatiei de Ecoturism din România.

Repunerea în funcțiune a Mocăniței este si una dintre activitățile incluse în strategia de revitalizare pe termen lung a patrimoniului cultural și natural din Valea Hârtibaciului. Zona Vaii Hartibaciului reprezinta zona de implementare a proiectului Viva East coordonat de catre Asociatia pentru Tranzitie Urbana,. Scopul proiectului este să aducă un plus valoare zonelor est-europene cu un potențial cultural și turistic ridicat (centre istorice mici, peisaj, cultura și identitatea locală, tradiții si obiceiuri), dar slab valorificat.

Proiectul Viva Eastpart este implementat in parteneriat cu Asociatia Armeana de Ecoturism si Agentia de Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana din Moldova, si cu asistenta din partea partenerului stiintific Departamentul de Inginerie Civila si Arhitectura al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul va pune bazele unei retele internationale, implicand experti din diverse tari europene in activitati de cercetare, dezbatere si diseminare si punand la dispozitia autoritatilor, stakeholderilor locali si publicului larg o serie de rapoarte, articole, si strategii de revitalizare pe termen lung a patrimoniului cultural și natural din Valea Hârtibaciului.

(Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul programului Eastern Partnership Cultural Programme)


Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostrii, Madd Electronics.

Search