Prima ediție Focus Festival, un experiment reușit

Ideea organizării unui astfel de eveniment a pornit de la o nevoie, nevoia unui oraș cultural cum e Sibiul – oraș în care se organizează anual peste 200 de evenimente-, de a avea un eveniment dedicat muzicii alternative și de a oferi posibilitatea celor care ascultă indie, rock alternativ și electro să se simtă în largul lor într-un festival dedicat.

Ideea organizării primului festival de alternativ din Sibiu a fost aceea de a promova scena din România și de a prezenta publicului o parte din trupele care în mod normal pot fi auzite doar pe posturi de radio nișate sau în pub-uri.

Ideea organizării Focus Festival a pornit de la o ambiție personală a echipei de organizare și s-a transformat într-o misiune, aceea de a educa publicul care n-a mai trăit experiența unui astfel de festival, de „a le deschide mintea”, de a le arăta că se poate și altfel, că orice act cultural artistic trebuie apreciat și susținut, că primul semn de respect pe care îl poți arăta unei trupe este să plătești un bilet.

Judecând după feedback-ul primit, ideea organizării Focus Festival a fost o idee bună.

Focus Festival a adus la prima ediție: Moonlight Breakfast, Grimus, Travka, R.O.A, Toulouse Lautrec, The Amsterdams, We Singing Colors, The Noise și I’m the Trip, concerte live, DJ sets, o expoziție de fotografie și proiecții de film dedicate, organizate într-un cadru perfect, centrul istoric al Sibiului. Conceptul evenimentului a permis trupelor invitate să prezinte publicului două variante de interpretare, una în variantă acustică și una în regim de concert normal, plugged in. Ultima zi a evenimentului a fost dedicată promovării trupelor locale de alternativ.

Cele nouă trupe prezente s-au simțit în largul lor, au cântat pentru un public care le-a înțeles muzica, cu care au interacționat în timpul concertelor acustice și celor de pe main stage. Într-un week-end  foarte aglomerat au fost create două zone alternative în Sibiu, Piața Huet și Piața Mica, în care, timp de trei zile, s-a ascultat muzică bună, s-au întâlnit oameni relaxați, cu multe lucruri în comun.

1.000 de spectatori au plătit bilet la concertele de pe scena principală din Piața Mică în cele două zile în care intrarea s-a făcut pe bază de bilet. 350 au asistat la sesiunile acustice din Piața Huet deși sâmbătă, în anumite momente, a plouat torențial. Duminică, în ziua dedicată promovării trupelor locale, când intrarea a fost liberă, alți 400 de spectatori au fost prezenți în spațiul de eveniment. Prima ediție a Focus Festival a fost un experiment reușit.

Focus Festival a fost un eveniment organizat de Asociația Focus Sibiu și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Referințe foto: https://www.facebook.com/FocusFestivalSibiu

Referințe video:

    – Ziua 1: http://www.youtube.com/watch?v=hSKuq36sDmE

    – Ziua 2: http://www.youtube.com/watch?v=oIdFc7R8mzs&feature=youtu.be

Credit foto: Silvana Armat

    Search