MARATORUNUL ASTRA FILM 2012 a inceput – Fotografii!

Astăzi se deschide oficial a 12-a ediție ASTRA Film Festival (AFF 2012) – Festivalul International de Film Documentar ASTRA de la Sibiu. Până la finalul săptămânii, la Casa de Cultură a Sindicatelor, vor fi prezentate aproape 100 de filme, reprezentând 24 de țări participante (dupa ce, în prealabil, s-a făcut o selecție dintr-un număr de 1000 de filme provenind din 40 de țări). O treime dintre filmele care urmează să fie vizionate sunt produse în România, de regizori români sau străini, prezentate, majoritatea, în premieră la Festivalul ASTRA. În prima zi a festivalului, intrarea este liberă la toate evenimentele organizate.

          Programul zilei cuprinde, de dimineață, film documentar pentru copii, în cadrul Astra Film Junior. Secțiunea Junior reprezintă, de altfel, singurul program de educație vizuală prin film documentar din România dedicat copiilor și adolescenților. Ediția din acest an se adresează mai ales elevilor de școală primară, gimnazială, precum și liceenilor. Începând cu ora 8:30, în sala Marshall, și cu reluare de la ora 10:00, în sala Saucan, vor fi proiectate filmele Esperanto, copiii apei. Artur și algele verzi – Bretania (Cécile Ruiz, Alexis Even |Franța | 2012 | 26′), urmat de episodul 20 din Cum se fabrică (2003 | 24′). Ambele filme vor fi dublate în limba română.

            În a doua parte a zilei, începând cu orele 18:00, se va prezenta, în afara competiției, filmul de deschidere al directorului Festivalului ASTRA, Dumitru Budrala. Satul de demult este rememorarea satului tradițional, dar și povestea constituirii Muzeului Astra, înființat în 1905 de Asociațiunea Transilvană pentru Literatură Româna și Cultura Poporului Român. Obiceiurile, riturile de trecere, cântecele și strigăturile sunt văzute ca modele de reprezentare a satului ideal și ca argumente pentru nevoia de conservare a culturii folclorice. Ritualul chipărușului, păstrat de la daci, precum și fabricarea clopotelor de lut, în tehnica de ropotit a țestului, sunt expuse minuțios și prinse în contextul păstrării de către muzeul ASTRA a elementelor rare de spiritualitate rurală. Documentarul lui Dumitru Budrala combină descrierea unui muzeu, cu cea a tradițiilor, dar este și o invitație la vizitarea și înțelegerea unor tradiții naționale.

            Deschiderea oficială va avea loc mâine seară, de la ora 18:45, în sala Marshall a Casei de Cultură a Sindicatelor. Începând cu ora 19:00, cehul Tomáš Dvořák, alias Floex, va concerta în Sala Marshall. Compozitor, artist grafic și absolvent al Academiei de Arte Plastice, muzica lui Tomáš Dvořák este esențial experimentală, amestec de note jazz și muzică electronică minimalistă, concretizată în 4 albume, dintre care două sunt coloane sonore ale jocurilor video Machinarum și Samorost 2. Ultimul său album, Zorya (2011) descinde din muzica acustică (mai ales clasică minimalistă), dar combină influențe evidente de muzică electronică contemporană.

            Concertul cehului, parte a festivalului Soundczech la AFF 2012, va fi urmat de Vernisajul RecicIART, începând cu ora 20:30 și continuat cu un DJ Party, în sala Marshall, cea în care se vor desfășurate evenimentele întregii zile.

Search