Vernisajul expoziţiei „Strădaniile colecţionarului Pasiuni…amintiri…idealuri…cărţi…obiecte””

Astăzi, 12 aprilie la Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21, la ora 14.00, a avut loc vernisajul expoziţiei Strădaniile colecţionarului. Pasiuni…amintiri…idealuri…cărţi…obiecte, organizată de muzeograful  Karla Roşca. Expoziţia prezintă piese din colecţia particulară a etnografului sibian Horst Klusch, iniţiatorul primei ediţii a Târgului olarilor din Sibiu (1968), pe care l-a organizat timp de un sfert de veac, personalitate multipremiată pentru activitatea sa ştiinţifică la nivel internaţional. Publicul prezent la eveniment a putut admira obiecte din ceramică decorativă, icoane pe sticlă, pipe din spumă de mare, mobilier pictat, candelabre din alamă, obiecte din cupru şi fier, sticlă transilvăneană.

Născut la 12 mai 1927, la Sibiu, d-l Horst Klusch a  întemeiat în anul 1966 Cercul de colecţionari ceramişti din Sibiu, prin care a iniţiat şi prima ediţie a Târgului olarilor din Sibiu (1968), pe care l-a organizat timp de un sfert de veac. În anul 1968, a devenit membru al Cercului de Cercetare a Ceramicii Europene, cu sediul la Regensburg / Düsseldorf. A fost invitat să conducă cursuri de pictare a ceramicii la Zell an der Pram, în Austria,  este şeful secţiei germane a Asociaţiei Folcloriştilor şi Etnologilor din Sibiu şi iniţiatorul a două mari târguri de ceramică: Târgul olarilor sud- german din Diessen am Ammersee, Germania (1980) şi  Târgului olarilor din Klagenfurt, Austria (2000).A conceput şi a organizat Muzeul sătesc din Cisnădioara (1971) şi Muzeul de istoria ţesutului din Cisnădie (1973).  În anul 2004 este numit de către Ministerului Culturii şi Cultelor „expert în probleme de etnografie săsească” iar în 2007 preşedintele Fundaţiei Saşilor Transilvăneni din München, i-a decernat premiul HansChristian şi Beatrix Habermannpentru „întreaga activitate ştiinţifică şi de salvare a patrimoniului etnic al saşilor din Transilvania.”

Vernisajul a fost deschis de directorul general al C.N.M. ASTRA, d-l Valeriu Ion Olaru, care  a punctat intenţa instituţiei de a organiza şi pe viitor o serie de expoziţii dedicate colecţionarilor, pentru că „ dacă nu ar exista astfel de oameni, care valorizează obiectele de patrimoniu, nu ar exista muzeele, colecţiile, spiritul de teazaurizare.

Au mai luat cuvântul academician Paul Niedermaier, prof. univ. dr Ilie Moise şi Ligia Fulga, directorul Muzeului de Etnografie din Braşov, care au apreciat  activitatea prodigioasă de colecţionare  şi cercetare a d-lui Klusch , mai ales în ceea ce  priveşte ceramica transilvăneană.  

D-l Martin Bottesch a menţionat îndelungata şi fructuoasa colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor iar d-l Corneliu Bucur a apreciat activitatea de colecţionar şi opera ştiinţifică a etnografului Horst Klusch în contextul pasiunii, „singura prin care omul se poate ridica la nivel demiurgic”.                                                                                                 

                                                                        Biroul de presă al C.N.M. ASTRA


Search