Plaire, aimer et courir vite – film premiat

Ne oprim pe meleaguri pariziene astăzi. Nu de mult s-au acordat premii importante în cinematografia franceză care merită menționate. Mai ales că cinema-ul franțuzesc are caracteristici europene de remarcat, povești cu substanță, actori mari și subiecte și mai și.

Există un premiu foarte important în domeniu, este vorba despre premiul Louis-Delluc, premiul a fost înfiinţat în 1937, în memoria lui Louis Delluc, primul jurnalist francez care a devenit specialist în cronicile de film şi fondator al celebrelor cine-cluburi din Franţa. Anul acesta premiul a mers la echipa filmului ”Plaire, aimer et courir vite”.

 Tradus pe englezește ”Sorry, Angel!”, filmul regizat de Cristophe Honoré, este o tragicomedie despre homosexualitate şi a avut premiera în cadrul Festivalului de la Cannes. Vincent Lacoste şi Pierre Deladonchamps interpreții rolurilor principale au fost premiaţi pentru interpretare la Festivalul de la Sevilia. Pelicula, inspirată din tinereţea regizorului, este o poveste de iubire dintre doi bărbaţi, plasată în anii ’90, în contextul epidemiei de SIDA.

 ”Plaire, aimer et courir vite” a primit critici excelente, prestigiosul trofeu Louis-Delluc fiind supranumit Goncourt-ul cinema-ului francez. La Louis-Delluc 2018 au mai fost nominalizate şi lungmetrajele ”Les frères Sisters”, de Jacques Audiard sau ”Mademoiselle de Joncquières”, de Emmanuel Mouret, iar în 2017, premiul Louis-Delluc a fost acordat lungmetrajului ”Barbara”, de Mathieu Amalric.

Un articol de Bianca Ioan

Search