Curiozități despre celebrități…literare

Intrăm azi în culisele unor scriitori celebri. Departe de a fi paparazzi ai literaturii vorbim despre câteva curiozităţi care s-ar putea să ne influenţeze lectura marilor cărţi care au schimbat gândiri. Cărţile care ne-au făcut oameni sunt scrise tot de oameni, cu provocările lor cotidiene şi secretele lor. O listă nu prea lungă, dar care ne poate face să citim mai cu nesaţ.

 Alexandre Dumas a deschis, în Paris , primul local în care se găteau frigărui. I-a venit această idee după ce-a călătorit prin Caucaz. Arthur Conan Doyle, autorul celebrelor povestiri cu Sherlock Holmes, era de profesie oftalmolog. S-a apucat de scris pentru că nu-i ajungeau banii.

 Casanova a scris 42 de cărţi. Printre acestea se număra o traducere a Iliadei în italiană, câteva cărţi de istorie, una de science fiction în care anticipează avionul, televizorul şi maşina şi 12 volume de memorii. Cea mai scumpă carte vânduta vreodată a fost un exemplar din „Canterbury Tales” de Chauser din 1477. Aceasta a fost scoasă la licitaţie în 1998 şi vânduta cu peste 4,6 milioane de lire sterline. Cel mai bătrân laureat al Premiului Nobel pentru Literatura a fost Doris Lessing, la 88 de ani. Cu excepţia lui William, toţi membrii familiei Shakespeare au fost analfabeţi.

  Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Tolstoi a trebui să copieze de mâna tot romanul „Război şi Pace”. De 7 ori! Don Quixote este cel mai bine vândut roman din lume. Până în prezent au fost comercializate peste 500 de milioane de exemplare. Al doilea pe listă ar fi „Povestea a două oraşe”, de Charles Dickens. Emily Dickinson, cea mai mare poetă a Statelor Unite, nu a publicat decât 7 poeme de-a lungul vieţii ei. Ieşea arareori din casă, iar majoritatea membrilor familiei sale nu ştiau că ea scrie. Ian Fleming, pasionat de ornitologie, şi-a numit personajul James Bond după ornitologul american cu acelaşi nume.

  Aceşti oameni, cu poveştile lor, au scris la rândul lor alte poveşti de cucerit minţi şi suflete. Detalii despre viaţa lor îmbogăţesc lectura în căutarea detaliilor adevărate din cărţi. De altfel, biografiile lor au umplut pagini în multe biblioteci, cât de adevărate sunt lucrurile care se vehiculează, despre unele nu putem şti; însă pentru că ne aflăm permanent în căutarea spectacolului, aceste curiozități despre celebrități literare ne poate fi subiect de interes.

Un articol scris de Bianca Ioan

Search