Sătenii din Târnăvioara continuă lucrările de renovare a locului în care trăiesc. Dacă până acum s-a lucrat la tâmplărie, echipele au avut săptămâna trecută de realizat feroneria pentru cele cinci porți reabilitate sau chiar reconstruite de la zero. ”În aceste zile am desfășurat cursurile de fierari, pentru asta ne-am deplasat de la Muzeul ASTRA atât eu, cât și colegul meu, Gheorghe Susan, care este fierar de peste 20 de ani în comuna Rășinari. În cadrul acestui curs, noi facem feroneria aferentă porților realizate până acum și efectuăm balamale, închizători, mânere, cuie țigănești, cercuri de lemn în locurile în care lemnul e posibil să crape, iar la final, am realizat o protejare a lemnului cu substanțe chimice adecvate. Cam acestea ar fi în mare lucrurile pe care le-am realizat noi, dar sunt și multe alte lucrări mai mici”, a spus la finalul lucrărilor responsabilul acestui atelier, Ion Tolomei, șef de secție în cadrul Complexului Muzeal Național ASTRA.
Alături de el, la acest atelier a fost și fierarul Gheorghe Susan, deasemenea angajat al Muzeului ASTRA, dar și meșteșugar în arta prelucrării metalelor în comuna Rășinari. ”Facem zăvoare, cuie, de toate ce trebuie. Mai bine zis, la cererea clientului, se face tot ce e nevoie pentru a termina ce am început aici. O rânduială bună”, a spus și Gheorghe Susan.
Atelierul de prelucrare a metalelor, a adunat 30 de localnici și timp de o săptămână s-au pregătit în tehnicile prelucrării metalelor atât la rece, cât și la cald. Pentru acest atelier, meșterii au improvizat o forjă asemănătoare cu cele folosite de localnici atunci când au pus bazele satului, acum peste 600 de ani.
După acest episod, la Târnăvioara va urma atelierul de tencuieli și finisaje, unde 20 de localnici vor învăța acest meșteșug vechi, dar și modul în care tehnologia modernă se îmbină cu tehnicile arhaice, realizând astfel o varietate uimitoare de produse, destul de facil de executat. În afară de materialele tradiționale, de var, există noi serii de finisaje, care sunt rezistente la apă și pot fi folosite în reabilitarea fațadelor caselor vechi. În cadrul acestui atelier vor fi reabilitate fațadele a cinci case din Târnăvioara.
Punerea în valoare a satului Târnăvioara și a celor 400 de locuitori ai lui este obiectul unui proiect inițiat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), realizat printr-un Grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în parteneriat cu Primăria Copşa Mică şi Complexul Muzeal Național ASTRA.