În căutarea sistemului perfect la Astra Film Festival, 2014

Cine nu s-a gândit să plece din spațiul delimitat de pereții de beton armat din cartierele gri ale orașelor poluate de traficul infernal, departe de fericirea promisă în reclame și de societatea condusă după o politică imprevizibilă? Cine nu s-a gândit vreodată să iasă din sistemul societății noastre postmoderne cu toate neajunsurile ei și să se întoarcă în natură?

Bun venit în bucătăria și dormitorul comunelor alternative!

În 1979, 900 de americani aparținând grupului religios People’s Temple au murit la îndemnul liderului lor, Jim Jones, în cea mai de amploare tragedie din istoria comunităților religioase. Evenimentul este studiat prin imagini de arhivă și mărturiile unor supraviețuitori în documentarul Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple (regia: Stanley Nelson) – joi, 9 octombrie, de la ora 21:00 la Teatrul Gong.

My Fathers, My Mother and Me (regia: Paul – Julien Robert) și American Commune (regia: Nadine Mundo și Rena Mundo Coshere) sunt o incursiune în trecutul autorilor care și-au petrecut copilăria în comune alternative, departe de orice constrângere socială. O încercare de a înțelege ce este, de fapt, familia tradițională și de ce a fost ea renegată în aceste comunități utopice.

Freak Out (regia: Carl Javer) prezintă povestea uitată a unei comunități elvețiene care a trăit după principiile hippie cu mult înainte de apariția acestui curent, vizitată de marile personalități ale elitei de atunci, de la scriitorul Hermann Hesse la părintele psihanalizei, Sigmund Freud. Filmul va fi proiectat vineri, 10 octombrie, de la ora 15:00 la Biblioteca Astra.

Documentarul Experimentul Kibuț (regia: Toby Perl Freilich) examinează istoria a 100 de ani de la apariția kibuțului, una din cea mai radicală formă de comună alternativă, care dispune încă de adepți, deși devine tot mai incompatibilă cu actualul context economic. Filmul va fi prezentat joi, 9 octombrie, de la ora 19:00 la Teatrul Gong.

Detalii despre program: www.astrafilm.ro/filme.aspx?section=Communes

 

VIDEO JURNAL – Astra Film Festival, retrospectiva zilei de miercuri, 8 octombrie:

www.youtube.com/watch?v=h_NPCl_iZp4

Search