Realități din Est la Astra Film Festival

Astra Film Sibiu (6-12 octombrie 2014), cel mai important și mai vechi festival de cinema documentar din regiunea Europa Centrală și de Est, oferă la fiecare ediție o perspectivă asupra documentarelor produse în ultimul an în această zonă. Festivalul are acest focus încă de la începuturi, iar filmele selecționate abordează subiecte care definesc identitatea zonei și redau realități necunoscute uneori chiar și între țările vecine.

Efectele tranziției, sistemele dictatoriale, drame, traume între comunități etnice, întâlnirea lumilor din est și vest, răni ale războaielor; sunt teme pe care regizorii aleg să le comunice despre zona centrală-estică a Europei, în filme de marcă cu semnături de autor.

În premieră în România – Maidan (regia: Sergei Loznitsa), prezentat la Cannes 2014, expune realitatea crudă a protestelor din Kiev din iarna 2013-2014 împotriva fostei puteri politice. Camera fixă lasă evenimentele să vorbească de la sine. Filmul va fi proiectat în prezența regizorului.

Cum pot influența filmele realitatea? Kismet (regia: Nina Maria Paschalidou) reliefează impactul surprinzător al telenovelelor turcești asupra lumii arabe și Balcanilor. Blood (regia: Alina Rudnitskaya) face o radiografie a vieții rurale din Rusia, unde donarea de sânge reprezintă, pentru unii locuitori, singura modalitate de a avea un venit. Domino Effect (regia: Piotr Rosolowski și Elwira Niewiera) ne poartă pe celălalt țărm al Mării Negre, în Abhazia, unde relația dintre un ministru și o artistă de origine rusă reflectă tensiunile sociale și politice locale.

Judgement in Hungary (regia: Eszter Hajdu – prezentă la festival) redă controversatul proces a patru membrii ai unei organizații extreme de dreapta care între 2008 și 2009 au ucis mai mulți locuitori de etnie rromă din Ungaria. PMR (regia: Meelis Muhu) urmărește alegerile prezidențiale din Transnistria în 2011 și aspirațiile electorale ale lui Igor Smirnov care a fost președintele regiunii timp de două decenii.

Stream of Love (regia: Agnes Sos) explorează relațiile intime dintre un octogenar și femeile dintr-un sat maghiar din Transilvania. Filmul va fi proiectat în prezența regizorului. The Undertaker (regia: Dragan Nikolic – prezent la festival) este portretul intim al unui antreprenor sârb de pompe funebre care se ocupă cu repatrierea sârbilor decedați în străinătate sau a turiștilor care și-au găsit sfârșitul în Serbia. Yugoslavia, how ideology moved our collective body (regia: Marta Popivoda) se concentrează pe mișcările colective, organizate de stat sau contra-demonstrații, din timpul comunismului în Iugoslavia.

Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service (regia: Vesela Kazakova și Mina Mileva) realizează portretul unui regizor de animație din Bulgaria și relația sa cu fostul serviciu secret. Filmul a stârnit un val de controverse fiind eliminat fără explicații de la Premiile Academiei de Film Bulgare, unde era nominalizat pentru cel mai bun regizor și cel mai bun documentar. Mina Mileva va fi prezentă la festival.

”Europa Centrală și de Est, prin natura ei, a fost și este o altă față a Europei. Sunt povești și subiecte care dincolo de substanța lor, pot fi citite și ca o formulare a unui mod de a fi. Aproape toate subiectele acestor documentare sunt înrădăcinate în contextul specific al țării din care provin. Filmele din secțiunea Europa Centrală și de Est sunt selecționate atât după subiectul lor, cât și după abordarea cinematografică.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Search