Început de toamnă sub semnul olăritului la C.N.M. ASTRA

Este cu siguranţă un început de toamnă constructiv, pus sub semnul olăritului la Complexul Naţional Muzeal ASTRA. Primul week-end din septembrie a fost marcat de 4 evenimente în care rolul principal l-au avut meşterii olari şi nobilul meşteşug pe care aceştia îl practică.

Ajuns la ediţia cu numărul 48, Târgul Olarilor a reunit anul acesta în Piaţa Mare a Sibiului aproximativ 140 de meşteri olari veniţi din cele mai cunoscute centre de ceramică din ţară. Evenimentul organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ,,Cindrelul-Junii Sibiului” în parteneriat cu Muzeul ASTRA a strâns în cele două zile din program zeci de mii de vizitatori. Ce este bine de ştiut este faptul că 10 meşteri au participat în premieră anul acesta la Târgul Olarilor de la Sibiu, semn că tradiţia prelucrării lutului merge mai departe, iar vechiul meşteşug se menţine în prezent.

Şirul evenimentelor dedicate olăritului a continuat cu vernisajul expoziţiei temporare ,,Moştenirea familiei Sitar. Olăritul” şi cu lansarea primului număr al ,,Ziarului olarilor din România. Îndreptar pentru olari şi ceramişti”. Cele două evenimente au avut loc sâmbătă, 6 septembrie, în sala de expoziţie din Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21 în prezenţa a peste 100 de persoane.

Expoziţia prezintă destinul familiei Sitar, cea mai cunoscută familie de olari originară din Baia Mare şi va fi deschisă publicului până în 26 octombrie. Printre piesele lui Cornel Sitar, de pildă, găsim elemente ce revitalitează cromatica şi forma vechii ceramici de tip Saschiz. ,,Am fost în atelierul familiei Sitar, am văzut cum lucrează şi sunt bucuroasă că am fost aproape de ei. (…) Mulţumesc celor care şi-au făcut timp să vină la vernisajul expoziţiei şi lansarea ziarului.”, a declarat muzeograful Karla Roşca.

La eveniment a participat şi consului Germaniei la Sibiu, excelenţa sa doamna Judith Urban, care a şi testat în faţa publicului prezent o roată tradiţională de olărit. 

Primul număr al ,,Ziarului olarilor din România. Îndreptar pentru olari şi ceramişti”este rezultatul unei colaborări de succes dintre cei doi redactori, Karla Roşca şi Horst Klusch, ambii buni cunoscători ai ceramicii din Transilvania. ,,Din acest an, din această zi de 6 septembrie, avem de a face cu o premieră. Târgul Olarilor are şi un ziar. Pentru olari, dar şi pentru noi, acest ziar este zilnic.”, a spus Mirela Creţu, director muzee pavilionare, Muzeul ASTRA.

Tot pe 6 septembrie, expoziţia temporară ,,Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu”, a fost  redeschisă publicului la Casa Artelor, în sala de conferinţă. De aici vizitatorii pot afla care sunt beneficiile gătitului în vase de lut şi care sunt efectele plumbului asupra organismului.

 

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA

Search