Afacere în trei în primele zile ale Red Bull Romaniacs

Primele două zile ale celui mai dur raliu de hard enduro din lume, Red Bull Romaniacs, pot fi caracterizate ca o afacere în trei pentru clasa Gold, în care sunt înscriși unii dintre cei mai buni rideri din întreaga lume.

Prologul competiției, desfășurat pe bulevardul Corneliu Coposu în fața a peste 5000 de spectatori, s-a încheiat cu un podium relativ previzibil. Câștigătorul de anul trecut, Paul Bolton, s-a impus și anul acesta, urmat de principalii favoriți ai competiției, Graham Jarvis și Jonny Walker. Cu toate acestea, pe traseu lucrurile au stat puțin diferit. La primul său an în Red Bull Romaniacs, Cory Graffunder a fost la un pas să producă o imensă surpriză câștigând prologul. Canadianul a condus aproape trei sferturi din cursă însă din cauza unei probleme la bujii a pierdut întreg avansul și a terminat în pluton.

Prin urmare, în prima zi de offroad, ordinea de start a fost Paul Bolton, Graham Jarvis, Jonny Walker, Andreas Lettenbichler și Chris Birch, urmați de restul plutonului. Prima parte a zilei a fost una care a avantajat riderii obișnuiți cu viteza. Poteci drepte, puține porțiuni tehnice, un traseu ce nu i-a avantajat deloc pe piloții cu background în trial. La jumătatea cursei, în Service Point-ul primei zile de offroad, ordinea de intrare a fost aceeași, cu un avans considerabil pentru Paul Bolton, de aproape 10 minute înaintea celor doi urmăritori. „Am simțit de dimineață că aș putea avea un ritm bun. Am prins niște curbe potrivite, nu am riscat prea mult. Am coborât pe lângă motocicletă o secțiune montană foarte abruptă iar în pădure totul a fost foarte, foarte alunecos. Dar sunt foarte fericit pentru că am ajuns primul în service point”, spune Paul Bolton. De patru ori campion al Red Bull Romaniacs, Graham Jarvis a avut probleme în prima parte a zilei atât cu orientarea cât și din cauza suprafeței umede, prin urmare, Jonny Walker a recuperat distanța până la intrarea în Service Point. „Pentru mine n-a fost cea mai bună dimineață. M-am încurcat pe o secțiune de bolovani iar apoi am avut ceva probleme cu GPS-ul și cu orientarea și am pierdut timp prețios. Jonny m-a ajuns din urmă și de acolo am mers împreună”, spunea campionul ultimilor trei ediții la ajungerea în service point.

Pe a doua parte a traseului au început și dificultățile. Toți riderii au pierdut din viteză iar cei cu abilități tehnice ridicate au început să recupereze. Walker și Jarvis l-au ajuns pe Bolton pe ultimele secțiuni ale traseului și l-au depășit în apropierea finish-ului. Deși ajunși aproape cot la cot, cei trei au intrat în finish în ordinea Walker, Jarvis, Bolton. Din urmă vin tare Andreas Lettenbichler, Chris Birch și Wade Young, toți cu șanse de a recupera diferența în următoarele zile de off-road.

Red Bull Romaniacs continuă mâine spre județul Vâlcea. Startul zilei va fi dat în localitatea Boița iar punctul terminus va fi stațiunea Voineasa.

Search