Lansarea volumului „Rromii povestesc”

Miercuri 18 decembrie 2013, în sala de conferinţe a Casei Artelor, din Piaţa Mică nr. 21 a avut loc lansarea volumului de interviuri Rromii povestesc, conceput de Oana Burcea, muzeograf în cadrul Muzeului ASTRA. Evenimentul a adus împreună, publicul şi protagoniştii întâmplărilor relatate, într-o atmosferă intimă şi cordială.

 

Între paginile publicaţiei se regăsesc istorisiri ce fac referire la modul de locuire din trecut, la experienţa deportării în Transnistria, la obiceiuri de nuntă, sau la momentul naşterii pruncilor. Textul  este însoţit de fotografii realizate în comunităţi tradiţionale de rromi, de Maurizio Marchesini, care a declarat: „Suntem norocoşi, eu şi Oana, că am avut posibilitatea de a lucra în ultimii zece ani cu rromi şi pentru rromi. Acum, după atâţia ani de mers în comunitatea lor, credem că ştim multe despre ei. Totuşi, ei ne surprind permanent. Este ca şi când ai asista la un continuu spectacol, fără a plăti bilet. La început am avut pretenţia să credem că noi îi învăţăm pe ei lucruri, dar acum sunt convins că noi învăţăm mai multe de la ei, despre modul de a vedea familia, viaţa. ”

 

Valeriu Ion Olaru, directorul general al Complexului Naţional Muzeal ASTRA a vorbit despre programul de cercetare a comunităţilor rrome din sudul Transilvaniei, derulat de Muzeul ASTRA în ultimii ani, despre îmbogăţirea recentă a colecţiilor de obiecte ce caracterizează valorile culturale ale rromilor dar şi despre proiectul în valoare de 3,5 milioane de euro ce urmează a fi derulat în anii următori, cu specialişti din România şi din Norvegia. Proiectul urmăreşte evidenţierea minorităţilor etnice, dintre care rromii ocupă unul dintre cele mai importante locuri.

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA

Search