Simpozionul „Textile de patrimoniu între conservare, restaurare şi valorificare expoziţională”

Centrul de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor (CePCoR), din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, organizează în perioada 7 – 8 octombrie 2013, Simpozionul Textile de patrimoniu între conservare, restaurare şi valorificare expoziţională.

Evenimentul ce se va desfăşura în Sala de Conferinţe a Centrului ASTRA pentru Patrimoniu din Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, se adresează conservatorilor, restauratorilor, muzeografilor şi tuturor specialiştilor cu preocupări în cercetarea, prezervarea şi valorificarea expoziţională în condiţii optime a patrimoniului.

Prin acest simpozion CePCoR işi propune sa reia tradiţia organizării cursurilor şi sesiunilor tematice, având în vedere, interesul tot mai crescut pentru metodele actuale de intervenţie din domeniul restaurării textilelor de patrimoniu şi mai ales, dorinţa specialiştilor de a avea schimburi de experienţă la nivel naţional şi internaţional.

În cadrul simpozionului, participanţii vor avea ocazia să asiste la prelegerile a patru lectori invitaţi, personalităţi de marcă, recunoscute la nivel naţional şi internaţional:

• Dr. Florica Zaharia – restaurator textile, şef departament Laborator textile, din Muzeul Metropolitan de Arta, New York

• Corinna Kienzler – expert restaurator textile, Fundaţia Abegg Riggisberg, Elveţia

• Dr. Ileana Creţu – expert restaurator textile, Muzeul Naţional de Arta al României, Bucureşti

• Mihai Lupu – expert investigaţii chimice si fizice, Muzeul National de Artă al României, Bucureşti

 

De asemenea, vor fi prezenţi 25 de participanţi din întreaga ţară (conservatori, restauratori textile, investigatori, arhitecţi), care la rândul lor, vor prezenta aspecte din activitatea profesionala pe care o desfăşoară,  angajându-se într-un dialogul constructiv în beneficiul protejării patrimoniului.

Search