Vineri începe „Classics for Pleasure”, singurul festival de muzică de operă și operetă din Sibiu

               Timp de trei zile, centrul Capitalei Culturale Europene va fi cucerit de muzica de operă și operetă. Organizat de ELLITE ART Club UNESCO, festivalul Classics for Pleasure reunește într-o manieră impresionantă artiști de talie internațională, pe scena din Piața Mare.

             Primul concert al festivalului din acest an este produsul unor master-class-uri intensive susținute de trei artişti din cadrul Operei Metropolitane din New York, Ira Siff, Liona Maurer și Lucy Arner. În ultimele 10 zile, cei trei artişti au școlit 12 tineri solişti de operă din trei țări, România, Olanda și Franța. Cei 12 cursanți vor susţine primului concert din festival, Voices of Romance, vineri, 16 august, sub bagheta dirijoarei Lucy Arner. „Am găsit la Sibiu studenți foarte bine pregătiți, profesioniști, cu voci foarte bune. Am adus cu mine studenți de-ai mei din Amsterdam care și-au dorit să studieze la Sibiu alături de Lucy și Liora. Pentru toți soliștii este foarte important să studieze alături de profesori ai uneia dintre cele mai importante opere din lume. Pentru mine a fost o experiență excelentă, am reușit să învăț de la ei la fel de multe câte i-am învățat”, a declarat Ira Siff în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc astăzi. Toți cei 12 soliști vor cânta în cadrul concertului Voices of Romance. Fiind mulți, alegerea repertoriului a fost o adevărată provocare. „Am reușit să facem un repertoriu în care va fi exclusiv muzică de operă. Pe lângă deja cunoscuta Traviata, care va încheia concertul, sibienii vor mai putea auzi arii cunoscute din Puccini, Saint-Saëns și mulți alți compozitori cunoscuți”, spune dirijorul Constantin Grigore, coordonatorul acestui proiect.

             În cei 10 ani de activitate, ELITE ART Club UNESCO a avut majore contribuții în promovarea culturii, educației și științei în România. „Primele cluburi UNESCO în România s-au înființat imediat după anii ’90, iar în anul 1998 au fost reunite sub forma unei Federații. Din anul 2012, pentru următorii patru ani, România deține președinția Federației Internaționale a cluburilor UNESCO. Cu ajutorul acestor evenimente, România poate sta oricând în față”, spune Daniela Popescu, președinta Asociatiilor Centrelor si Cluburilor UNESCO din Europa si America de Nord si Vice-Presedinta ELITE ART Club UNESCO.

           Classics for Pleasure este un eveniment unicat în peisajul foarte „colorat” al evenimentelor ce au loc în fiecare an în Sibiu. Succesul de care s-a bucurat anul trecut și interesul suscitat de ediția din acest an ridică o întrebare firească, dacă Sibiul nu ar merita un Teatru de Operă. „Să faci un Teatru de Operă într-un oraș nu e imposibil. Sibiul ar avea nevoie de așa ceva. Dezvoltarea unei Opere ar aduce un plus unui oraș care și așa este extraordinar de frumos. Revenim cu aceste spectacole de operă în Piața Mare pentru că publicul de aici gustă acest gen muzical. Este un festival de „covor roșu”, dacă vreți să îi spunem așa, ca la Viena sau în celelalte orașe de renume în opera mondială”, mai spune dirijorul Constantin Grigore.

             Spectacolul Voices of Romances va fi urmat de spectacolul Aventuri pe tărâmul Operei. În dimineața zilei de 17 august, de la ora 10, în Sala Oglinzilor a Forumului Democrat al Germanilor din România, copiii sunt invitați la un spectacol de operă în decor de teatru. Mezzosoprana Oana Andra, acompaniată de pian și de invitații săi îi va purta pe cei mici printr-o călătorie minunată, interpretând arii foarte cunoscute, cum ar fi cea din Motanul Încălțat. În aceeași zi, pe scena din Piața mare, de la ora 20, dirijorul Constantin Grigore va conduce Orchestra Bucharest Symphonic Pops într-un periplu prin arii cunoscute din producții cinematografice, ca Suita din Sunetul Muzicii sau prin lucrări cu mare priză la public, cum ar fi Fantoma de la Operă.

           Festivalul Classics for Pleasure se încheie cu concertul susținut de Romanian Sinfonietta Orchestra, condusă de dirijorul Horia Andreescu. Concertul din 18 august va avea un repertoriu exclusiv clasic, uvertura din Bărbierul din Sevilla, concertul pentru vioară și orchestră de Mendelssohn sau simfonia a 8-a de Beethoven fiind doar o parte dintre operele ce au încântat atât de multe generații.

Biletele pentru festivalul de Operă Classics for Pleasure pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim sau în Piața Mare, în fiecare zi de festival. Prețul unui bilet pe seară este de 10 lei iar un abonament pentru toate cele trei zile de festival costă 20 de lei.

 

Festivalul Classics for Pleasure este un eveniment organizat de Asociația ELITE ART Club UNESCO, susținut de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.  Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Sponsori ai evenimentului: Continental Automotive Systems, Casa de avocatura Corciu și Asociații și Ella Traveland.

Search