Proiecții speciale în secțiunile „CLASSIC” ȘI „GRINDHOUSE” ale festivalului „Lună plină”

Cea de-a 2-a ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „LUNĂ PLINĂ”, primul și unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în județul Sibiu.

În afara competițiilor de lung și scurtmetraj și a secțiunii paralele „Tenebre”, deja anunțate, festivalul „Lună Plină” prezintă din nou programul „Full Moon Classic”, axat pe proiecții în versiuni restaurate digital ale unor titluri de referință din istoria cinema-ului fantastic. Iată cele trei clasice de anul acesta:

E.T. – Cel mai iubit film al lui Steven Spielberg a împlinit anul trecut 30 de ani. Festivalul „Lună Plină” are onoarea de a-l prezenta pentru prima oară pe un ecran din România (!), în versiunea originală, restaurată digital în 2012.

Fantomas – Unul dintre cei mai subestimați cineaști dintotdeauna, Louis Feuillade, semnează unul dintre cele mai influente filme fantastice din istorie. Proiecție aniversară cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la premieră, cu acompaniament live asigurat de cvartetul EINUIEA.

The Rocky Horror Picture Show Brad, Janet, Riff-Raff și Frank-N-Furter revin în Transilvania pentru de-acum tradiționala proiecție nocturnă a musical-ului cult regizat de Jim Sharman în 1975. Spectatorii costumați sunt bineveniți; orezul e din partea casei. Let’s do the time warp again…

Pentru cei mai rezistenți dintre spectatori, festivalul „Lună Plină” inaugurează în 2013 secțiunea „Grindhouse”, compusă în acest an dintr-un maraton de trei filme, intitulat „Zombies’ Night Out”. În ordinea intrării în scenă:

The Return of the Living Dead – Un clasic optzecist numai bun de (re)savurat, cu gândul la casetele video de pe vremuri. Regretatul Dan O’Bannon, co-scenarist la Dark Star și Alien, reușește să satirizeze și să ridice în slăvi genul dintr-o singură lovitură. Brains, more brains!

Shaun of the DeadEdgar Wright, Simon Pegg și Nick Frost, altfel spus, panic on the streets of London… Prima parte a „trilogiei Cornetto” (2004; aveau să urmeze Hot Fuzz și The World’s End) este o comedie reverentă, isteață și sângeroasă, bref, cult instantaneu. So, who died and made you fucking king of the zombies?!

Cockneys vs Zombies – Premiul publicului la Toronto și San Sebastian 2012 pentru această șarjă care arată de parcă Guy Ritchie ar fi regizat The Walking Dead. Cinefilii veterani o vor recunoaște, într-un rol secundar, pe Honor Blackman. Altfel spus, zombies galore!

Tot în 2013, festivalul „Lună Plină” organizează, în parteneriat cu Institutul Cultural American, programul „American Masters”. În această ediție inaugurală, regizorul omagiat este veteranul Brian De Palma, din filmografia căruia vor fi prezentate clasicele The Fury (1978) și Blow Out (1981) – ambele în copii restaurate digital – și, în avanpremieră, Passion, cel mai recent opus, care va fi distribuit în România de Independența Film.

Programul complet al proiecțiilor, juriul și celelalte evenimente speciale vor fi anunțate la finalul acestei săptămâni. Toate detaliile despre transport și cazare se găsesc pe site:

www.lunaplinafestival.ro.

Abonamente: http://biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/1805666/Full-Moon-Festival.

Search