Festivalul Sighisoara Medievala 26-28 iulie

Editia a XXI-a a Festivalului „Sighisoara Medievala” va asteapta intre 26 si 28 iulie 2013 cu spectacole, parade, turniruri, lupte medievale, initieri cavaleresti, trubaduri, menestreli, teatru de strada, muzica si dansuri medievale, procesiuni de vrajitoare si multe altele. In premiera, editia de anul acesta se va desfasura sub genericul „Vlad, cavalerul dreptatii”, o tema pur romaneasca.

„Este o mandrie pentru noi, pentru Romania si cu atat mai mult pentru medievalul romanesc, mai ales ca am avut primul festival-spectacol din Romania (inca din 2011, n.r.), aici, la Sighisoara, unde se intoarce ceasul medieval romanesc”, a declarat directorul artistic al festivalului, regizorul Liviu Pancu.  

La editia din acest an a festivalului pretul unui bilet de intrare este de 10 lei. Potrivit organizatorilor, in perioada festivalului, in cetatea Sighisoara – care este singura cetate medievala locuita din Europa – se vor desfasura doar activitati legate de caracterul medieval al manifestarii, evenimente culturale si artistice, iar activitatile comerciale vor avea loc intr-o piata situata in afara cetatii. De asemena, in cetatea medievala nu se va consuma alcool, nu vor exista mici si bere si nu se vor comercializa produse care nu corespund caracterului medieval al festivalului.

Potrivit programului pus la dispozitie de organizatori, Festivalul „Sighisoara Medievala” va incepe in 26 iulie, cu Marea Parada a Cavalerilor, Trubadurilor, Menestrelilor, Actorilor si Mestesugarilor, urmata de deschiderea oficiala in „Piata Vlad Cavalerul Dreptatii” (Piata Cetatii), cu salutul si investirea tuturor invitatilor, de catre Vlad Cavalerul Dreptatii, drept cetateni liberi in Cetatea Sighisoarei.

Programul primei zile de festival mai cuprinde concerte, spectacole de animatie, cu steaguri si cu foc ale unor ordine cavaleresti din tara, dar si din Ungaria si Bulgaria, iar la miezul noptii – adunarea cavalerilor si menestrelilor, retragerea cu torte si „judecata de taina a tradatorilor”, la Turnul cu Ceas.

In „Piata Draculestilor” (Piata Boema) sunt programate concerte, un spectacol de teatru medieval si o scoala de dans, in timp ce in „Piata Micilor Dragoni” (Piata Ratustelor) va tine cursuri o scoala de muzica medievala. In „Tabara Cavalerilor Lup” se vor proiecta filme istorice, iar la „Casa Cronicarilor”, de la Hotelul Sighisoara, vor avea loc conferinte, seminarii si intruniri.

Zilele de 27 si 28 iulie vor incepe, de asemenea, cu o parada, urmata de diverse concerte si reprezentatii ale unor ordine cavaleresti. In 27 iulie, la Casa Cronicarilor vor fi sustinute conferintele „Eroul medieval in timpul modern”, „Ordinul Dragonului” si „Muzica la marile curti europene”. La miezul noptii sunt programate un spectacol cu foc, o retragere cu torte, spectacolele „Marea taina a cavalerilor” si „Intalnirea cu Vlad Cavalerul Dreptatii”, iar in 28 iulie sunt programate focul de artificii, „Marea retragere cu torte” si „Semnarea Marelui Pact cu Vlad Cavalerul Dreptatii”.

La editia din acest an a festivalului si-au anuntat participarea formatiile Ad Hoc, Lupus Dacus, Truverii, Nomen Est Omen, Cva Domini, Terra Alba (Romania) si Ambient Folklore, (Bulgaria), precum si trupele Ordinul Cavalerilor de Medias, Ordinul Cavalerilor Lup, Tobosarul si Garda Cetatii Sighisoara (Romania), Ordinul Cavalerilor Crux Alba (Ungaria) si Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria).

Evenimentul este organizat de Primaria Sighisoara si Asociatia Turistica Sighisoara, in colaborare cu Teatrul Scena, Teatrul National si Universitatea de Arte din Targu Mures, Trupa Noua Acropola si UNATC Bucuresti.   

Sursa: www.agerpres.ro / www.realitatea.net
Sursa foto: www.sighisoaramedievala.ro

Search