Graham Jarvis a devenit regele Carpaților

Riderul Husaberg s-a impus în ediția aniversară a Red Bull Romaniacs și are în palmares patru titluri în cel mai dificil raliu de hard enduro din lume. Graham Jarvis a avut nevoie de 23h46min55sec să străbată traseul extrem din Carpații Meridionali în cele patru zile de concurs off-road. După prologul din centrul Sibiului și cele patru zile în munți, britanicul a izbutit să aibă un avans de aproximativ o oră în fața ocupantului locului doi, Alfredo Gomez. Podiumul a fost completat de Andreas Lettenbichler un veteran al competițiilor de hard enduro și câștigătorul ediției din anul 2009. În top cinci au mai terminat Jonny Walker ocupantul locului doi de anul trecut și Paul Bolton, britanicul care marți a câștigat cel de al 10-lea Prolog Red Bull Romaniacs.

Ediția a 10-a a celui mai dificil raliu hard-enduro din lumea a debutat marți 2 iulie cu show-ul urban din centrul Sibiului și a continuat cu 4 zile de enduro extrem în Munții Făgăraș, Lotrioara și Parâng. Cei mai rezistenți riderii și cei care nu au avut ghinionul să fie siliți la abandon din pricina unor incidente tehnice au parcurs sâmbătă urcarea finală de pe Dealul Gușteriței. Ultima urcare din raliu s-a dovedit, ca și în 2012, aproape imposibilă, însă unii riderii au dorit să facă show și nu s-au mulțumit doar cu satisfacția de a ajunge în vârf. Au trebuit să facă față și noii provocări marca Red Bull Romaniacs – water splash un lac cu adâncimea de 1 metru și o lungime de 15 care putea fi trecut doar cu accelerația la maxim. Mulți au făcut baie însă am avut parte și de rideri care au trecut prin bazin ca și cum ar fi mers pe bulevard. Chris Birch și Jonny Walker au dovedit că nimic nu este prea extrem și au făcut valuri la trecerea prin water splash. La final, câțiva rideri de la clasa Pro, topiți sub soarele arzător, s-au răcorit în bazinul artificial iar Andy Fazekas si Paul Bolton au făcut o demonstrație de wakeboarding. Britanicul s-a urcat pe placa de snowboard cu echipamentul de enduro și a fost tractat de o motocicletă.


Norocul începătorului

Alfredo Gomez a debutat la Red Bull Romaniacs anul acesta și a izbutit să încheie cei 576 km de enduro extrem pe locul doi la clasa Pro. Spaniolul a făcut o cursă inteligentă și chiar dacă s-a aflat la prima cursă din carieră în care a fost nevoit să navigheze după GPS, a izbutit să țină ritmul cu Graham Jarvis și Andreas Lettenbichler veteranii raliului și cei care l-au ajutat să găsească traseul în munți. Născut în Madrid spaniolul s-a format ca pilot de trial și este campion mondial de juniori în aceast sport. Gomez va împlini în august 24 de ani și a dovedit în România că este riderul care poate fi urmașul lui Graham Jarvis în enduroul extrem.

 

Letti iar pe podium, Jonny ghinionistul ultimei zile

Andreas Lettenbichler revine an de an la Red Bull Romaniacs însă are nevoie și de suportul unei echipe de uzină pentru a se putea impune. Germanul a câștigat în 2009, iar anul trecut a încheiat pe doi în timp ce din pricina unor probleme cu motocicleta a fost nevoit să se mulțumească anul acesta cu locul trei. În condițiile în care este un pilot privat Letti are totuși o vară foarte bună în mai puțin de trei săptămâni urcând pe podium atât la Erzbergrodeo (locul 2) cât și la Red Bull Romaniacs nr.10.

Jonny Walker a forțat ca să recupereze distanța care îl separa de podium, însă a avut câteva probleme la capitolul navigație în ultimii 100 de km ai raliului. În final, britanicul, care la 22 de ani are deja un podium la Red Bull Romaniacs (2012), a încheiat ediția cu nr. 10 la mai puțin de patru minute de podium. Acest loc patru este cel mai bun rezultat al său în actualul sezon, după ce s-a confruntat cu o serie de probleme medicale. Walker este determinat să revină în Carpați pentru a câștiga Red Bull Romaniacs și pentru a deveni cel mai tânăr rider care izbutește această performanță.

Toți cei care au câștigat cel mai dificil raliu hard enduro din lume aveau peste 28 de ani când au izbutit să își treacă acest titlu în palmares: Cyril Desres (2004, 2005, 2007), Michael Gau (2006), Graham Jarvis (2008, 2011, 2012, 2013),  Andreas Lettenbichler (2009), Chris Birch (2010).

Riderii romani s-au descurcat excelent in aceasta editie

Satmareanul Emanuel Gyenes a reusit sa se claseze pe locul II la clasa Expert Single, iar echipa DO: MORE formata din Dani Otil si Lucian Neaga s-a clasat, de asemenea, pe locul II, la clasa Expert Team.

Ne mândrim cu Sorina Sandu, singura romanca inscrisa in cel mai dur raliu de hard enduro din lume care a reusit o excelenta clasare pe locul 39 din 128 de concurenti la clasa Hobby Single, cu un timp total de 23:13:56

Lista rezultatelor o puteți accesa aici (http://www.redbullromaniacs.com/results/results-2013/day-4-unofficial-overalll/#c6273) .

Credit foto: Mihai Stetcu

Mai multe informații găsiți pe:                           www.redbullromaniacs.com

Rezultate:                                                        http://bit.ly/15emj7U

Lista de start:                                                   http://bit.ly/10uLGRD

Fotografii pe Flickr:                                          http://bit.ly/11qNJYh

Fotografii pe FTP:                                             ftp://photo:10edition@hq.xventure.net/

Video pe Youtube:                                          http://www.youtube.com/romaniacs08

Search