TIFF 2013 aduce proiecții de succes la Sibiu!

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) face din Sibiu scena unor adevărate celebrări cinematografice. Între 19 și 23 iunie 2013, spectatorii vor avea parte de proiecții speciale, concerte, seri tematice, petreceri, dezbateri și alte surprize. Piața Mare din Sibiu rămâne centrul festivalului, unde peste 2.000 de spectatori vor putea urmări proiecțiile-eveniment programate în fiecare seară.

Flight (r. Robert Zemeckis), cu Denzel Washington în rolul principal, film nominalizat la două premii Oscar, și Cloud Atlas (r. Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski), blockbuster produs de regizorii lui The Matrix și una dintre adaptările cele mai celebrate ale lui 2012 – sunt două dintre filmele care vor fi proiectate în Piața Mare, la TIFF Sibiu.

Un alt titlu de Oscar, Anna Karenina (r. Joe Wright), cu Keira Knightley și Jude Law în distribuție, va face deliciul audienței din Piața Mare. Pelicula a câștigat premiul Academiei Americane de Film și premiul BAFTA pentru costume și a mai fost nominalizată la Oscar la alte trei categorii. Ecranizarea romanului cu același nume al scriitorului rus Lev Tolstoi este deținătoarea a 14 premii internaționale și a 30 de nominalizări la diferite alte trofee.

TIFF se conformează conceptului „SMART”sub care se desfășoarăîntreaga activitate culturală a Sibiului în 2013, concept care promovează deschiderea culturală a tinerilor, studenţi şi viitori studenţi, ca o componentă definitorie a identităţii oraşului. În acest context, studenții și cinefilii pasionați vor fi invitați să revadă două pelicule majore ale cinematografiei universale și naționale: capodopera lui Alfred Hitchcock Păsările / The Birds, care împlinește 50 de ani, difuzată pe marele ecran în premieră la Sibiu și E pericoloso sporgersi, comedia deja clasică a lui Nae Caranfil, ajunsă la a 20-a aniversare. La proiecția din Piața Mare vor fi prezenți și membrii echipei filmului lui Nae Caranfil.

Numele unuia dintre cei mai influenți și mai fascinanți cineaști din istorie va reveni în atenția spectatorilor prinfilmul lui Sacha Gervasi, Hitchcock, cu Anthony Hopkins, Helen Mirren și Scarlett Johansson pe afiș.

TIFF Sibiu rămâne, și anul acesta, un festival de film dedicat celor șapte arte și aduce publicului o serie de producții valoroase, care explorează lumea muzicii și a dansului, precum și ecranizări ale unor romane de succes. În buna tradiție a festivalului, unele proiecții vor avea loc în aer liber

Cinefilii se vor delecta cu filme de artă la proiecțiile programate, în timpul zilei,la Teatrul Gong și Centrul Cultural Habitus. Music Pub va deveni destinația celor interesați de muzică și de interferența acesteia cu cinema-ul, în timp ce Piața Mare rămâne inima festivalului.

Etno-rockerii de la Zdob şi Zdub vor fi cei care vor concerta, anul acesta în Piaţa Mare, într-un spectacol programat joi, 20 iunie, de la ora 19:30, în cadrul festivalului. În deschidere, pe scena din Piața Mare va urca trio-ul sibian Domino. Romulus Cipariu (țambal), Sebastian Marcovici (bass) și Valentin Oancea (tobe) sunt cei trei sibieni care au avut ideea de a cânta Beatles la țambal și de a include acest instrument complex în multe alte combinații suprinzătoare. Muzica lor se încadrează în categoria rockului alternativ, însă are foarte multe influențe, mai ales din folclorul românesc, ceea ce face ca stilul lor să fie unul greu de definit. Biletele costă 25 lei şi au fost puse în vânzare începând din 29 mai la: Agenţia Teatrală din Sibiu (bd. N.Bălcescu), Librăria Humanitas, infopoint-urile de la Casa Luxemburg şi Piaţa Huet, Einstein Café, Kulturhaus Café şi Atrium Café. Biletele vor putea fi achiziţionate şi online, de pe site-ul www.tiffsibiu.ro.

Concertul din Piaţa Mare va fi urmat de premiera filmului Funeralii fericite, o comedie savuroasă şi plină de răsturnări de situaţie cu Horaţiu Mălăele în dublă ipostază, de regizor şi actor în rol principal. Pelicula este cea de-a doua realizare regizorală a lui Mălăele după succesul înregistrat cu Nuntă mută (2008) şi are în distribuţie actori consacraţi de teatru şi film – Igor Caras-Romanov, Mihai Gruia Sandu, Dorina Lazăr, Alexandru Bindea, Florin Zamfirescu – dar şi tinere talente precum Crina Semciuc sau Antoaneta Zaharia. Coloana sonoră a filmului este semnată de celebrul compozitor Vladimir Cosma, care, de-a lungul carierei sale, a primit două premii Cézar pentru „Cea mai bună muzică de film” pentru contribuția sa în cadrul producţiilor cinematografice: „Diva” (1982) și „Le Bal” (1984).  La proiecţie va fi prezentă şi o parte din echipa filmului, în frunte cu Horaţiu Mălăele.

TIFF Sibiu 2013 este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc – APFR şi co-finanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Credit foto: Sebastian Marcovici

Search