Programul Noaptea Europeană a Muzeelor 2013 la Sibiu

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a IX-a ediţie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Prin urmare, asistăm la o dublă sărbătoare pe 18 mai 2013: Ziua Internațională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor.

În anul 2013 Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu este cuprins în proiectul “Noaptea Muzeelor în 4 acte: Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu”, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România. În cele patru oraşe vor fi disponibile hărţi tipărite cu muzeele participante care, de asemenea, vor fi încărcate şi pe site în format electronic.

Proiect cultural finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Muzee partenere: Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.

În noaptea de 18 mai 2013, muzeele din judeţul Sibiu îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii diversificate şi alte evenimente speciale.

Programul Noaptea Europeană a Muzeelor 2013 la Sibiu cuprinde:

 MUZEUL CIVILIZAŢIEI TRANSILVANE ASTRA,

Caravana Noaptea Muzeelor – 2013, orar: 1700 – 2400

Caravana Noaptea Muzeelor – 2013. Caravana va fi organizată cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Muzeelor şi a Nopţii Europene a Muzeelor, pornind din Muzeul Civilizaţie Populare Tradiţionale ASTRA şi valorificând colecţiile muzeale orăşeneşti, parohiale şi săteşti pe traseul Sibiu – Avrig – Cârţişoara – Nou Român – Cârţa – Sibiu. La întoarcere vor fi vizitate expoziţiile Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” şi ale Muzeului de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”

– ora 1700 – Sibiu Muzeul Civilizaţie Populare Tradiţionale ASTRA

ora 1800- Avrig – Palatul Brukenthal, Muzeul orăşenesc Avrig

ora 2100- Cârţişoara – Muzeul Etnografic Badea Cârţan

ora 2200- Nou Român – Centrul Cultural Memorial Dr. Gheorghe Telea Bologa

ora 2230 – Cârţa – Abaţia Cisterciană de la Cârţa

ora 2400- Sibiu – Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder”şi

                                  Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus


MUZEUL DE ETNOGRAFIE UNIVERSALĂ „FRANZ BINDER”

(Casa Hermes, Piaţa Mică nr. 11), orar:  2000 – 0100

Expoziţia de bază Din cultura şi arta popoarelor lumii, cu piese etnografice de pe alte continente datând din secolul al XIX-lea, mumia egipteană cu sarcofag pictat veche de 2000 de ani (Perioada Ptolemaică târzie), prezentări vizuale şi narative despre colecţiile muzeului.

Expoziţiile temporare „Matsuri” şi „Kagura”. Sărbători şi dansuri sacre în Japonia. Fotografii de prof. univ. dr. Angela Hondru, cu răspunsuri la întrebări din partea autoarei, şi Către Ţara Soarelui Răsare, expoziţie colectivă de origami şi arte plastice.

2030.  Concert susţinut de grupul EINUIEA, cu influenţe din muzica şi cultura niponă

Expoziţia de bază Din cultura şi arta popoarelor lumii

Expoziţiia temporară „Matsuri” şi „Kagura”. Sărbători şi dansuri sacre în Japonia. Fotografii de prof. univ. dr. Angela Hondru

 

MUZEUL DE ETNOGRAFIE SĂSEASCĂ „EMIL SIGERUS”

(Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21), orar : 2000 – 0100

Expoziţia Strădaniile colecţionarului. Pasiuni… amintiri… idealuri… cărţi… obiecte este dedicată etnografului şi colecţionarului transilvănean Horst Klusch, cel ce a colecţionat de mai bine de jumătate de secol obiecte în mod ştiinţific, care după ce şi-au găsit folosinţa în gospodărie, au fost salvate şi au fost integrate în mod ierarhic în alte structuri valorice. Colecţia nu înseamnă numai obiecte de ceramică, ci şi valoroase pipe din spumă de mare, candelabre şi alte piese din alamă, mobilier pictat, diferite obiecte confecţionate din cupru, cositor sau fier, fiare de călcat, obiecte din sticlă, icoane pictate pe sticlă.

Vizită ghidată la ora 2030.

Tot la Casa Artelor, în acest an, de Noaptea Europeană a Muzeelor, un fişier PPT care conţine imagini şi scurte prezentări ale colecţiilor şi muzeelor rurale din România va rula în mai multe muzee de importanţă naţională şi regională. Materialul este realizat de Aurelia Duţu –  Institutul Naţional al Patrimoniului  (fost CIMEC) şi face parte din strategia propusă de Ministerul Culturii pentru promovarea colecţiilor rurale cu prilejul manifestarilor din Noaptea Europeană a Muzeelor.


Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA

(Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Pădurea Dumbrava, nr. 16-20)

Orele: 1100 – 0100

La cea de a 50 a aniversare, cea mai mare expoziţie etnografică în aer liber din Europa se destăinuie, căutaţi-o!

Vă aşteptăm să îi descoperiţi comorile din Casa din Şimon (ora 1200), să descifraţi tainele lui Greuceanu la teatrul de umbre şi strădaniile Greierului aproape faimos printr-o poveste a Teatrului GONG la Etno-Tehno-Parc (orele 2030–2230), să vă întâlniţi în Târgul de Ţară la maratonul gastronomic transilvănean (orele 1300– 0100) cu Fanfara Gypsy Airlines (orele 2100 – 2200) şi să redescoperiţi folclorul Mărginimii Sibiului, Văii Târnavelor şi Olteniei, la scena de pe lac (orele 1930– 2030).

Ora 1100 – Vernisaj Casă Şimon

Târgul de ţară (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului)

Orele: 1300 – 0100 – Maraton gastronomic transilvănean

În cadrul spaţiului dedicat gastronomiei tradiţionale, Complexul Naţional Muzeal ASTRA vă propune un parcurs al Transilvaniei prin intermediul gustului. Ediţia specială a Târgului de ţară devine un adevarat maraton al mâncărurilor tradiţionale, parcurgând jaloanele diverselor etnii care compun peisajul specific transilvănean. Vă invităm să vă delectaţi pe tot parcursul zilei de 18 mai 2013, până tărziu în noapte, cu bucate alese, preparate sub ochii pofticioşi ai vizitatorului, şi să vă întoarceţi la casele dumneavoastră un pic mai „cultivaţi” din punct de vedere culinar.

 

Orele: 2100 – 2200

Concert Fanfara Gypsy Airlines din satul Zece Prăjini

(Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Ţară)

În satul Zece Prăjini din Iaşi se întâmplă un fenomen extraordinar la nivel european: toată populaţia masculină cântă la cel puţin un instrument muzical, fie el bariton, trompetă, saxofon sau clarinet. Muzicanţii sunt grupaţi în fanfare sau tarafuri, toţi câştigându-şi experienţa la petreceri private sau la concerte în ţară şi străinătate. Este rândul celor tineri să răspândească priceperea lor în arta muzicii. Cântecele Fanfarei Gypsy Airlines au influenţe din muzica tradiţională din Balcani, este ritmată, potrivită pentru publicul tânăr la ani şi la suflet prezent la Maratonul gastronomic.

 

Scena de pe lac:

Orele: 1930 – 2030

Spectacol de muzică populară va fi susţinut de şase tineri interpreţi de muzică populară, elevi şi absolvenţi ai Şcolii Populare de Artă şi Meserii „Ilie Micu” Sibiu, clasa Mariana Anghel –  Ionela Sterp, Iulia Banciu, Ion Chiş, Mariana Jianu, Ancuţa Costea şi Ilie Dura, îmbrăcaţi în costume populare autentice.

Tinerii rapsozi, laureaţi la renumite concursuri naţionale, vor interpreta melodii din zonele etnografice: Mărginimea Sibiului, Valea Târnavelor şi Oltenia.


Orele: 2130 – 2230

Proiecţie film Satul de demult în Muzeul ASTRA (film de Dumitru Budrala)

Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului se numără pe drept cuvânt printre cele mai frumoase muzee în aer liber din Europa, şi, în acelaşi timp, printre cele mai valoroase. Cu o istorie de peste un secol şi cu un patrimoniu copleşitor prin bogăţie şi diversitate, care cuprinde, printre multe alte miracole ale lumii preindustriale,  o colecţie de mori unică în lume, muzeul dăruieşte oaspeţilor săi o călătorie inegalabilă în lumea satului tradiţional. Mai mult decât prezenţa fizică a caselor, bisericilor, troiţelor şi feluritelor instalaţii, muzeul aduce într-un decor de poveste viaţa satului de altădată. La târgurile şi festivalurile de peste an, oameni ai satului vin din toată ţara. Trăiesc, ca şi noi, în secolul al XXI-lea, dar poartă cu ei obiceiuri de demult, când omul era mai aproape de pământ şi de cer deopotrivă. Muzeul din Dumbrava Sibiului este prea vast pentru a fi redat în cuvinte. O părticică din sufletul lui poate fi surprinsă într-un film ca acesta, care se doreşte o invitaţie pentru cei care şi-au deschis inima – sau o vor deschide de acum înainte – spre a-l cunoaşte. Aşa cum se spune în ghidurile turistice, merită un detur.


Etno Tehno Parc aflat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

– Ora 2030– 2130 

Teatrul GONG pentru Copii şi Tineret din Sibiu prezintă, la Etno Tehno Parc, spectacolul Greierele aproape faimos, spectacol muzical inspirat din fabulele scriitorului francez Jean de la Fontaine. Copiii vor fi încântaţi de marionete, personaje, precum şi de atmosfera veselă a spectacolului.

            Din dorinţa sa de a deveni celebru, Greierele trece prin mai multe întâmplări alături de prietenii săi. El stăruie în dorinţa de a face performanţă în muzică şi reuseşte în final să-şi împlineasca visul, prin muncă şi perseverenţă.

 – Ora: 2130 – 2230

Proiectul educaţional Obiect şi Poveste. Teatru de Umbre la Muzeul ASTRA se adresează elevilor  între 12-18 ani, datorită interesului crescut al acestui segment de vârstă pentru implicarea voluntară în munca de creaţie, jocului de rol şi asumarea responsabilităţilor în grupul de lucru dar şi studenţilor Departamentului de Artă Teatrală Sibiu care se vor implica în acest proiect, alături de cadrele didactice care îi coordonează. Patrimoniul material şi imaterial va fi pus în valoare prin crearea, de către cei 15 elevi implicaţi în proiect, a piesei de teatru Greuceanu la Etno Tehno Parc.

      „Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu”

Search