Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA şi Fundaţia DALA propun vizitatorilor în perioada iulie-septembrie 2012, un program de animaţii menit să pună în valoare patrimoniul muzeal din Dumbrava Sibiului, prin activităţi practice, cu rol educaţional şi de divertisment, şi să aducă în atenţia publicului larg valori din lumea satului tradiţional.
Programul de animaţii estivale aduce o abordare nouă faţă de valorificarea patrimoniului muzeal prin intermediul evenimentelor culturale impuse în ultimele decenii în muzeu, în principal prin intermediul programului Tezaure umane vii. Evenimentele din lumea satului – readuse la viaţă prin festivaluri de folclor şi târguri ale meşterilor mici şi mari, vor fi completate de un program estival cu caracter cvasi-permanent, care să ofere turiştilor ocazionali, celor care nu vin în muzeu special pentru a participa la o anumită manifestare culturală, posibilitatea de a descoperi tradiţiile româneşti, de a regăsi ceva din atmosfera satului de altădată şi, desigur, de a învăţa, alături de meşteri pricepuţi, secretele unor meşteşuguri cunoscute de secole.
În această săptămână (28-29 iulie) vor fi organizate ateliere meșteșugărești, reprezentații de folclor tradițional și ghidaje tematice. Patru meșteri vor face demonstrații practice și ateliere ad-hoc de olărit, țesut, brodat, pictură pe sticlă și lemn și prelucrare a lemnului (instrumente muzicale și obiecte decorative). Doi dansatori și trei instrumentiști vor anima aleile muzeului în patru puncte de maximă atracție, iar ghizii în costum popular vor fi gazde bune pentru vizitatori în două sectoare tematice ale muzeului.
Tot în acest weekend suita evenimentelor din program va fi completată cu o etapă a paradei maşinilor vechi, Sibiu Oldies Meeting 2012, care a ajuns în acest an la cea de-a 3-a ediţie. Sâmbătă, 28 iulie, între orele 13.00-16.00, în parcarea principală a muzeului vor fi expuse peste 30 de mașini, alte 10 mașini de epocă fiind prezentate pe aleea care leagă Centrul ASTRA pentru patrimoniu de Cârciuma din Bătrâni.
Început în luna iulie, programul Animă ASTRA! implică activ vizitatorii, care au prilejul de a comunica direct cu meșterii și cu artiștii populari și de a-și exersa aptitudinile alături de aceștia, iar ghidajele tematice propuse au în vedere îmbogățirea cunoștințelor despre civilizația tradițională, prin descrierea specificului fiecărui sector sau traseu tematic al Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, în scopul promovării și perpetuării tradiției meșteșugurilor reprezentate aici.