Două proiecții open-air au scos aseară din case peste 3000 de sibieni dornici să vizioneze unele dintre cele mai bune filme românești apărute în ultima perioadă. Tinerii și-au dat întâlnire de la ora 22:00 în parcul Sub Arini, pentru proiecția filmului #Selfie. Și au fost peste 1500. S-a stat pe scaune, s-a stat pe iarbă, în picioare, cu toții dornici să vadă un film ce are șanse să facă încasări record. În același timp, peste 1300 de spectatori au luat loc în Piața Mare, la prima proiecție open-air din zona centrală a orașului. După ce ploaia a stricat planurile primei zile de festival, sibienii au început vizionările în aer liber cu filmul lui Nae Caranfil, Closer to the Moon.
Prima zi din week-end-ul TIFF este plină de evenimente. Poate unul dintre cele mai aşteptate momente ale Festivalului are loc la Teatrul Gong, de la ora 20.00, când va fi proiectat filmul Usturoi, al bloggerului sibian Radu Băzăvan, alias Groparu. Pelicula, primul proiect în calitate de scenarist şi producător al lui Radu Băzăvan, a avut premiera la Cluj, tot la TIFF.
Filmul spune povestea unui băiat de etnie rromă dintr-un sătuc românesc şi a prietenului său cel mai bun, care fug de acasă ca să-şi asigure un viitor mai bun. “Un film haios, la care se râde, făcut așa cum ne place nouă, un film necomercial, sincer, fără întortocheli și chiar fain”, a notat Radu Băzăvan, pe blogul său.
Proiecţia este precedată, tot la Teatrul Gong, de la ora 18.15, de câştigătorul TIFF 2014, Stockholm. Lungmetrajul spaniol este istoria unei conversaţii între doi tineri. Actorii Javier Pereira şi Aura Garrido au primit şi ei, la TIFF, premiul pentru cea mai bună interpretare.
Vineri îl celebrăm şi pe Kurt Cobain. La 20 de ani de la moartea artistului, TIFF îi dedică o zi în cadrul secţiunii Muzică, de la Bohemian Flow. De la ora 22.00 rulează Kurt şi Courtney, un film despre dependenţa de droguri a solistului Nirvana şi a soţiei sale, iar de la 23.30, Kurt Cobain: about a son, care foloseşte interviurile înregistrate de jurnalistul muzical Michael Azerrad pentru cartea Come as You Are: The Story of Nirvana. După proiecţii, melomanii cinefili sunt invitaţi la un afterparty, unde vom asculta şi mai multă Nirvana.
Eveniment special şi la Cetatea Cisnădioara, unde va rula, de la ora 21.30, filmul Tabu. Acţiunea peliculei realizate în anul 1931 se petrece pe o insulă din laguna Bora Bora, unde un tânăr pescar, Matahi, se îndrăgosteşte de Reri. Dar ea este aleasă să devină o fecioară sfântă şi astfel este considerată “tabu”. Cei doi tineri fug pentru a scăpa de această tradiţie, dar vor fi ei mai fericiţi în lumea “civilizată”? Proiecţie extraordinară la Cetatea Cisnădioara, cu acompaniament live de Foley’Ala!
Dialogul public-regizori-actori se mută în Piața Mare. La proiecția America, venim, de la ora 22.00, vor fi prezenți regizorul Răzvan Săvescu și actrițele Tania Popa și Ioana Blaj. În film, cinci actori şi un regizor, plecaţi tocmai din micul Târgovişte, traversează oceanul pentru a susţine un spectacol la New York. Nu totul merge conform planului şi actorii hotărăsc, pentru câţiva bani în plus, să colaboreze cu un impresar local.
La Habitus va rula, de la ora 16.00, Ultimul proiecționist, care prezintă uimitoarea istorie a cinematografelor independente din Marea Britanie, iar de la ora 18.00, Imigranta, povestea a două surori care pleacă din Polonia cu vaporul la New York, în căutarea unui nou început şi a visului american.
Sâmbătă, începem ziua în forță, cu una dintre capodoperele lui Quentin Tarantino, Pulp Fiction. Producția, lansată în urmă cu 20 ani, a rămas emblematică pentru curentul cinefil al anilor ’90, iar rolurile făcute de John Travolta, Samuel L. Jackson și Uma Thurman le-au marcat actorilor carierele. TIFF programează pelicula clasică la Teatrul Gong, de la ora 15.00. Proiecția va fi urmată de filmul care a deschis Berlinala 2014, Hotel Grand Budapest.
La EducaTIFF, de la ora 11.00, Festivalul cheamă copiii la film. Proiecția de la Habitus, Mamă, te iubesc, în regia lui Janis Nords, spune povestea unui băiețel de 12 ani, Raimonds, care face tot posibilul să-şi mulţumească exigenta mamă. Tot la Habitus, de la ora 20.15 este programat Hoțul de cărți, ecranizarea romanului omonim de mare succes.
Seara de sâmbătă programează două proiecții în aer liber, ambele de la ora 22.00. În Muzeul Astra, pe scena de pe lac, va fi proiectat Când totul e pierdut, cel mai recent film cu Robert Redford. Filmul serii în Piața Mare este O poveste de dragoste, Lindenfeld. Acţiunea începe în Frankfurt-ul anului 2005, când Ulli Winkler, preşedintele unei mari companii, vede la televizor un reportaj despre un sat săsesc din Banat, astăzi abandonat. După proiecţia din Piaţa Mare, regizorul adu Gabrea şi actriţa Victoria Cociaş vor răspunde întrebărilor din public.
În ultima zi de TIFF, duminică, EducaTIFF continuă la Habitus, de la ora 11.00, cu Mike îşi ia rămas bun. Producţia olandeză spune povestea unui copil care este în spital de multe luni şi vrea să meargă acasă. Dar când în sfârşit i se dă drumul, mama lui nu vine să-l ia.
La Gong, de la ora 18.00, este programată povestea de dragoste Cirque du Soleil: departe, în alte lumi, urmată, la ora 20.00, de Venus înveşmântată în blănuri, o coproducţie Franţa-Polonia în regia lui Roman Polanski.
TIFF se încheie în Piaţa Mare, de la ora 22.30, cu Bucureşti, unde eşti? La 23 de ani de la Revoluţie, românii se întorc pe străzile Bucureştiului, recucerind spaţiul public. Regizorul le urmăreşte poveştile pe parcursul unui an de zile, de la primele zile ale protestelor până în zilele referendumului pentru demiterea preşedintelui. Premieră mondială la festivalul de la Rotterdam şi Premiul publicului la Festivalul Filmului European 2014!
Cea mai importantă manifestare cinematografică din Sibiu, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) aduce, în perioada 25 – 29 iunie, peste 50 de proiecții în 7 spații diferite.
Prețul biletelor pentru ediția 2014 a TIFF Sibiu este de 10 lei/proiecție și 7 lei redus la Teatrul Gong, Bohemian Flow și Librăria Habitus, 10 lei la Muzeul Astra și 15 lei la Cetatea Cisnădioara. Accesul la proiecția din Parcul Sub Arini este liber.
TIFF Sibiu 2014 este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc – APFR, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria municipiului Sibiu.
Prezentat de: Allianz Țiriac
Sponsor principal: Raiffeisen Bank
Parteneri: Ibis Hotel, Buonavista Banqueting, Getica OOH, Kulinarium, Lili`s, Urban View Media, Atrium Cafe Bistro & Art, Lucas Sandwich, Assault Security, Portocalia, Habitus, Teatrul Gong, Bohemian Flow, Complexul Național Muzeal Astra.
Maşina oficială: Ford, prin Genius Cars.
Parteneri media: ProTV, ProFM, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Zile și Nopți, Ora de Sibiu, Hermannstadter Zeitung, Știri de Sibiu, De toate pentru toți, Raluca și Răzvan, Sibiu News, Sibiul.ro, Profil Cultural, Mesagerul de Sibiu, Ultimul ceas, Brylu.ro, Cemerita.ro, inoras.ro, Go FM.
Parteneri de promovare: Cameleon PR&Events, Sibiu Media Center.