Lansarea publicaţiei şi a DVD-ului Obiect şi poveste. Teatru de umbre la Muzeul ASTRA

Vineri, 1 noiembrie 2013, în sala de expoziţii a Casei Artelor, din Piaţa Mică, nr. 21, a avut loc lansarea publicaţiei  şi a DVD-ului Obiect şi poveste. Teatru de umbre la Muzeul ASTRA, etapă finală a proiectului educaţional cu acelaşi titlu inclus în Agenda Culturală 2013, Sibiu SMART, cofinanţat de către Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Proiectul, ce a avut drept scop valorificarea patrimoniului material şi imaterial al  Muzeului ASTRA, s-a desfăşurat pe mai multe etape. Pe parcursul anului 2013, sub îndrumarea reprezentanţilor Muzeului ASTRA şi ai Departamentului de Artă Teatrală din cadrul ULB Sibiu, elevii liceului Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” şi ai Şcolii Gimnaziale Cristian, coordonaţi de profesorii lor, Laura Pitariu şi Ion Chiş, au creat două spectacole de teatru de umbre. Pe 18 mai 2013, în cadrul  Nopţii Europene a Muzeelor, aceştia au prezentat Greuceanu, primul dintre cele două spectacole, iar pe 14 iunie, în expoziţia A ctitori A zidi…A deveni, de la Casa Artelor, publicul a putut viziona atât Greuceanu, cât şi Povestea Morii.

Publicaţia prezintă etapele desfăşurării proiectului, impresiile cadrelor didactice universitare care au contribuit la realizarea artistică a acestuia (lect. univ. dr. Adriana Bârză, asist. univ. drd. Doriana Tăut) şi cele două scenarii de teatru de umbre. DVD-ul cuprinde înregistrările video ale celor două  spectacole.

În cadrul evenimentului de lansare, directorul general al C.N.M. ASTRA, d-l Valeriu Ion Olaru a vorbit despre importanţa promovării în rândul tinerilor a culturii tradiţionale, a patrimoniului material şi imaterial al satului românesc, prin intermediul programelor de  pedagogie muzeală derulate de către Muzeul ASTRA.

Ion M. Tomuş, Directorul Departamentului de Artă Teatrală din cadrul ULB Sibiu, a susţinut disponibilitatea universităţii de a colabora şi pe viitor în vederea realizării unor astfel de proiecte, care dezvoltă personalitatea artistică a tinerilor şi pot să ofere o orientare profesională a acestora.

Lect. univ. dr. Adriana Bârză a declarat: „Pentru mine a fost o experienţă foarte plăcută, o provocare, mi-a făcut mare plăcere să văd cum elevii  devin treptat o echipă, în care cei care mânuiau siluetele îi susţineau pe cei care interpretau vocea personajului şi astfel imaginea era completă. Cred cu tărie că astfel de activităţi sunt foarte importante pentru formarea lor. M-aş bucura foarte tare dacă în urma acestui proiect am reuşit să mai câştigăm câţiva spectatori de teatru.”

„Ceea ce au am descoperit şi sper că şi voi, prin munca noastră, este că muzeele şi teatrele au ca punct comun faptul că spun o poveste, însă a spune o poveste cu umbre este o performanţă care le aparţine în primul rând copiilor. Ei au avut disponibilitatea să se deschidă emoţional, să înţeleagă ce înseamnă această lume monocromă, care nu exprimă decât datorită mişcării şi expresivităţii lor vocale. Faptul că aceste reprezentaţii au reuşit să ţină trează atenţia publicului de la început până la sfârşit, este o mare performanţă şi asta spune mult despre puterea lor de muncă, despre puterea profesorilor care i-au coordonat ” a precizat asist. univ. drd. Doriana Tăut.

Pedagogul muzeal Raluca Andrei, coordonatorul proiectului, a realizat o prezentare însoţită de imagini din timpul repetiţiilor şi reprezentaţiilor, iar la final publicul a putut viziona câteva fragmente din înregistrarea video a spectacolelor.

 

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA

Search