Raportează o problemă

sau anuleaza

FEEDBACK

logo

ContactDespre noiOfertaCariereNourasi

Sibiu Jazz Festival 2015: punte între generații

Sibiu Jazz Festival, la cea de-a 45-a ediție, care a avut loc între 19 și 25 octombrie 2015, a adus din nou bucuria jazzului în capitala sa. 45 de ani de existență înseamnă un reper cultural și totodată, punți care leagă generații de muzicieni din domeniul jazzului.

Ediția aniversară a festivalului s-a încheiat aseară, la Sala Thalia, într-o atmosferă vivace, cu ritmuri străvechi africane, aduse de cvartetul din insulele Oceanului Indian - Island Jazz. Timp de o săptămână, Sibiul a fost gazda celor peste 2500 de spectatori din toată țara și de peste hotare, care au venit să se bucure de prezențe scenice carismatice, artiști internaționali, unii în premieră în România: Dorantes, pianist de flamenco-jazz, Soneros de Verdad, cubanezii care reprezintă a doua generație Buena Visa Social Club; grupuri notorii de jazziști, printre care trioul elvețian Vein, cvartetul lui Niccolò Faraci, a lui Edi Jak Neumann sau Amos Hoffman.

Secțiunea de concurs a festivalului, la cea de-a 15 ediție, a fost întâmpinată cu entuziasm din partea publicului. Deosebit de competitiv anul acesta, Concursul SJF a descoperit tineri muzicieni talentați, care deși sunt la început de carieră, au dat dovadă de înalt profesionalism și tehnică muzicală. Transmisiunea în direct și înregistrările video din fiecare seară de concurs au fost urmărite de aproximativ 2400 spectatori online.

Un produs proaspăt Sibiu Jazz Festival, primit călduros de public, constituie proiectul muzical - European Union Residency. Muzicieni din Iordania, România și Republica Moldova, care au beneficiat de un program de rezidență artistică, au prezentat un recital inedit, inițiind la Sibiu o colaborare de durată.

La Sibiu au fost prezenți invitați de onoare, printre care doamna Gipsy Rodriguez Garcia, Consul al Ambasadei Republicii Cuba la Bucureşti.

Cele șapte seri de jazz au fost prelungite întreaga săptămână în Music Pub cu Jam Sessions și improvizațiile artiștilor invitați în cadrul festivalului.

 

”Într-adevăr, Festivalul de Jazz de la Sibiu nu mai este la fel. Însă nimic nu mai este la fel. Un festival este o manifestare în egală măsură socială, economică, ba chiar pe anumite aspecte – politică. Atmosfera festivalului însemna în trecut un act de contestație a situației culturale din țară și a restricțiilor impuse de stat. Totul s-a schimbat între timp. Nici climatul politic și cultural nu mai este la fel. Avem o nouă generație, diferită de a noastră. Ceea ce a rămas relativ constant au fost oamenii și artiștii. Pentru mine, Sibiul, prin acest festival, rămâne în mod clar capitală a jazzului.” - Pavel Pușcaș, muzicolog, prof. univ. dr. Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj

 

Pe scurt, săptămâna jazzistică de la Sibiu a însemnat un program muzical divers, eterogen ca stil și origine etno-culturală, 29 de recitaluri, susținute de artiști recunoscuți internațional și tineri muzicieni, peste 2500 de spectatori în sălile Teatrului Gong și Sala Thalia, circa 2400 urmăritori online, peste 30 de voluntari și colaboratori.

 

”La 45 de ani festivalul are încă șanse să crească, să se transforme”

Semnificația celor 45 de ani în percepția spectatorilor și evenimentele săptămânii jazzistice reflectate în reacțiile culese din public în această săptămână:

”Nu am nostalgia după festivalul de altă dată. Veneam atunci, mai vin și acum cu aceeași bucurie. Muzica, jazzul de pe scenă este pentru mine tot timpul tânăr. Aceasta este ceea ce apreciez și le mulțumesc organizatorilor – întotdeauna au adus muzică de calitate, dar m-au provocat să explorez și influențe noi, să am acea deschidere față de experimente muzicale.”

”Am fost aici aproape toate serile. Aș zice că anul acesta cuvântul cheie pentru ce am ascultat este varietate. Un program foarte-foarte divers. Am gustat de toate: și jazz clasic, și influențe contemporane. A fost deosebit flameco-jazz și pian, iar cubanezii de la Soneros de Verdad... nu am cuvinte, au ridicat sala la dans. De mult nu am mai văzut o astfel de atmosferă la Thalia, unde parcă totul e atât de sobru.”

”La 45 de ani festivalul are încă șanse să crească, să se transforme, să se adapteze vremii. Observ că echipa festivalului pare foarte tănără anul acesta. Din toată inima le doresc să ducă mai departe festivalul și numele Sibiului drept capitală a jazzului. ”

Galerie

 • Sibiu Jazz Festival 2015: punte între generații poza 0

0 Comentarii

Adauga comentariu

Adaugă comentariu

Articole similare

 • Începe competiția pentru Trofeul Sibiu Jazz Festival!

  În perioada 19-21 octombrie, în cadrul Sibiu Jazz Festival se desfășoară cea de-a 15-a ediție a Concursului Sibiu Jazz Festival. Adresat noii generații de muzicieni ai genului, concursul aduce la Sibiu 15 concurenți (formații și soliști),...

  detalii

 • 45 de ani de Sibiu Jazz Festival !

  Sibiu Jazz Festival va sărbători anul acesta cea de-a 45-a ediție, aducând la Sibiu, în perioada 22-25 octombrie, artiști de renume din lumea jazzului. Parte integrantă a Festivalului, Concursul SJF se află la a 15-a ediție și va avea loc ...

  detalii

Copyright © 2004-2011 Inoras.ro  •  Designed by code932.com

www.inoras.ro trafic.ro