CELE MAI BUNE DOCUMENTARE AU FOST PREMIATE LA ASTRA FILM FESTIVAL 2013

Ediţia aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival se apropie de final după o săptămână dedicată filmului de non-ficţiune din România şi din lume. Sute de profesionişti s-au adunat la Sibiu pentru a participa la programele speciale care au rememorat filmele realizate în România în ultimele două decenii. Conferinţe, mese rotunde, sesiuni de masterclass, proiecţii Retro 20, concerte şi expoziţii au întregit programul ediţiei din 2013. Pe scurt, o săptămână cinematografică la intensitate maximă.

Sâmbătă, 19 octombrie 2013, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunţate filmele câştigătoare ale ediţiei aniversare. Un juriu format din cineaşti şi regizori de top au evaluat filmele din cele cinci secţiuni competiţionale: Cristi Puiu (RO), Gaby Babic (GER), Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), Pawel Kloc (POL), Hussain Currimbhoy (UK), Elena Danilko (RUS), Petr Lom (CAN), Michael Stewart (UK), Cristian Niţulescu (RO) şi Grit Lemke (GER). Ca o premieră, în acest an juriul secţiunii competiţionale EcoCinematogrAFF a fost format din liceeni sibieni, îndrumaţi de antropologul şi profesorul Vintilă Mihăilescu.  

Matthew’s Law (regia: Marc Schmidt) a câştigat Marele Premiu Astra Film. Filmul arată până unde poate merge birocraţia nemiloasă a statului protector, fiind presărat cu emoţie, sensibilitate şi o extraordinară putere de pătrundere şi mult respect pentru personajul aflat în suferinţă.

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia International i-a revenit filmului Dancing Alone (regia: Biene Pilavci), un film curajos despre copilăria chinuită a unei tinere şi despre modul în care înfruntă demonii trecutului din familia ei.

Pentru că Şerban Oliver Tătaru ridică o problemă universal valabilă, modul în care deciziile părinţilor influenţează viitorul copiilor, filmul său Anatomy of a Departure a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia Central & Eastern Europe.

În numele primarului (regia: Anca Hirţe) a fost răsplătit cu Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia Romania. Filmul este o analiză fără ostentaţie a relaţiei dintre oameni simpli cu autoritatea.

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia Student i-a revenit filmului Clinical Romance (regia: Elke Margarete Lehrenkrauss) care aduce în prim plan o întrebare global dezbătută: Poate fi reaprinsă flacăra unei relaţii imposibile?

Alegerea juriului format din liceeni a fost filmul Little Land (regia: Nikos Dayandas) şi a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia EcoCinematogrAFF pentru că filmul destăinuie sensul profund al ecologiei.

Imaginile răvăşitoare şi experienţa emoţionantă a convins juriul să ofere Premiul pentru imagine, competiţia Romania filmului Valea Plângerii (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan).

Celebrul caz al scriitorului Tănase din perioada ceauşistă transpus cinematografic de Ionuţ Teianu în filmul Afacerea Tănase. Leapşa pe murite a fost răsplătit cu Premiul special acordat documentarului românesc.

Imaginile emoţionante care provoacă meditaţie până la transă din filmul Man Made Place (regia: Yu-Shen Su) au atras Premiul pentru imagine, competiţia Student. Filmul documentează tranziţia oraşelor, a regimurilor politice, a civilizaţiilor.

Premiul de debut oferit unui regizor din România a fost acordat unei tinere de doar 16 ani, Elena Borcea pentru filmul Familia mea, pe scurt, pentru energie, prospeţime şi determinarea cu care s-a apucat de treabă.

Trupa Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta a revenit la Astra Film Festival după 13 ani pentru a încheia apoteotic Gala de Decernare a Premiilor Astra Film. Filmele premiate pot fi revăzute duminică, 20 octombrie 2013, începând cu ora 13, în paralel cu ultimele proiecţii din program, Alethea, Părintele Arsenie Boca în duh şi adevăr şi Spitalul.

Search