A început maratonul filmelor documentare pe ecranele Astra Film Festival de la Sibiu! Peste 4000 de spectatori în prima zi!

Deschiderea celei de-a 20-a ediţii a festivalului s-a celebrat luni 14 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, o locaţie care s-a dovedit, de această dată, a fi neîncăpătoare pentru publicul cinefil. Peste 4000 de oameni au trecut pragul celor 3 săli de cinema  în prima zi a festivalului la filmul de deschidere Google şi creierul mondial şi la Astra Film Junior, un program dedicat copiilor şi adolescenţilor.

Dimineaţa, Astra Film Junior şi-a deschis porţile pentru câteva mii de copii care, însoţiţi de învăţătoare sau părinţi, s-au bucurat de filmele proiectate şi au aflat cum se joacă micuţii din Rwanda, cum se dansează în Georgia sau cum se fabrică jocurile video preferate de ei. Vor urma alte trei zile pline de surprize pregătite pentru cei mici.

La ora 19 a avut loc deschiderea oficială a ediţiei aniversare Astra Film Festival. Retrospectiva celor 20 de ani de Astra Film, prezentată în filmul aniversar AFF din debut, a evidenţiat, pe de o parte eforturile deosebite cu care s-a născut şi a crescut acest festival, iar pe de altă parte valoarea pe care a căpătat-o în decursul acestor două decenii pentru promovarea filmului documentar românesc,  a realităţilor vieţii şi tradiţiilor româneşti pe plan internaţional.  „Era începutul anilor ’90, cu mineriade, conflicte interetnice şi inflaţie galopantă. Calculatoarele erau o raritate, internet nu era deloc, românii călătoreau în străinătate cu vize obţinute cu greu, până şi convorbirile telefonice internaţionale erau o problemă. Să porneşti un proiect cultural era greu. Să porneşti un festival internaţional al filmului documentar era aproape imposibil. În decursul anilor, festivalul şi-a construit un format care îi dă o personalitate distinctă, devenind chiar produs cultural de export, care a călătorit din Europa Occidentală până în Siberia. În programele Festivalului sunt prezente producţii internaţionale valoroase, selecţii ale celor mai semnificative documentare ale Europei de Est şi, desigur, producţia românească. Astăzi, tot mai mulţi documentarişti tineri îşi îndreaptă camera către realităţile româneşti, oferind prilejuri de meditaţie şi analiză. Sunt convins că Astra Film Festival a avut un rol catalizator în dezvoltarea şi popularitatea acestui gen de film în România şi în întreaga regiune.” a declarat Dumitru Budrală, directorul şi fondatorul Astra Film Festival.

În premieră pentru România a fost proiectat filmul „Google şi creierul mondial”,  o prezentare a realităţii necunoscute despre modul în care funcţionează cea mai puternică corporaţie din mediul online. Se pare că cea mai mare bibliotecă virtuală din lume, Google Books, poate asigura gigantului GOOGLE monopolul absolut în sfera informaţională ceea ce îl plasează drept cel mai important instrument al globalizării informaţionale. De aici apar o serie de conflicte pe care suntem convinşi că aţi dori să le aflaţi urmărind filmul în programul festivalului. La finalul proiecţiei regizorul Ben Lewis a petrecut mai mult de o oră la sesiunea de Q&A şi a răspuns la întrebările publicului într-un dialog antrenant în care a fost dezbătut pe larg subiectul filmului şi nu numai.

Seara s-a încheiat cu un concert Ada Milea, care alături de actorii clujeni Anca Hanu şi Cristi Rigman, au susţinut un concert vibrant aplaudat minute bune de către audienţă.

Urmează încă 6 zile în care publicul este invitat să urmărească peste 100 de documentare ce abordează subiecte de actualitate, de o mare diversitate, care nu se regăsesc pe agenda televiziunilor din România.

În afara proiecţiilor de film, ediţia aniversară găzduieşte o serie de concerte care vor încânta audienţa în fiecare seară după ora 21 în foaierul Casei de Cultură: Bucium (marţi, 15 oct.), Peste Pădure, o trupă de folclor vechi din Sibiu (miercuri, 16 oct), Mircea Florian (joi, 17 oct.), Raul Kusak & Adrian Naidin (un concert extraordinar intitulat Cântice’n Cerc şi care include şi melodii din repertoriul Mariei Tănase – vineri, 18 oct.), Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta şi Electric Brother (sâmbătă, 19 oct).

Programul proiecţiilor, dar şi informaţii despre bilete sau abonamente le găsiţi accesând: http://www.astrafilm.ro


Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostri, Madd Electronics.

Search